Política

Els raids aliats no aturen els atacs de Gaddafi a la població

L'exèrcit libi continua bombardejant ciutats en mans insurgents a l'oest, mentre que els rebels no aconsegueixen accelerar l'avanç cap a Trípoli

Un caça dels EUA s'estavella prop de Bengasi per una avaria i els pilots se salven

Muammar al-Gaddafi no es deixa intimidar. Quatre dies consecutius de raids de la coalició internacional no han servit per posar fre als atacs de l'exèrcit libi contra localitats en mans dels grups insurgents, mentre les potències occidentals continuen discutint qui prendrà el comandament de l'operació quan Washington el cedeixi d'aquí a pocs dies.

Els tancs de Gaddafi, que des de fa setmanes tenen assetjada Misrata, principal ciutat dels rebels a l'oest, van començar a disparar des de bon matí.

Trípoli, colpejada

Testimonis contactats per l'agència Reuters explicaven que els metges han d'operar ferits de bala i per metralla als passadissos dels hospitals i van assegurar que en els atacs participen també franctiradors.

Els aliats, per la seva banda, van tornar a atacar ahir Trípoli. Durant la matinada, es van poder sentir explosions i el so de míssils antiaeris. El règim va assegurar que els míssils occidentals havien impactat a la capital i en una base naval propera, tot i que cap vaixell hauria quedat afectat. Alguns habitants de la capital líbia expressaven ahir el desig que plegui Gaddafi, que no ha aparegut en públic des de l'inici de la intervenció militar estrangera, dissabte passat. “Això és el final, el govern ja no controla més la situació”, deia una dona desesperada. Els míssils aliats, però, no sembla que ajudin els rebels a prosseguir el seu avanç des de l'est del país a Trípoli. La línia de front dels insurgents se situava ahir a tan sols 5 quilòmetres d'Ajdabiya, però un dels combatents rebels, Ahmed al-Arufi, admetia que “els tancs i els camions carregats de míssils de Gaddafi” bloquegen el seu avanç cap a l'oest.

Ahir, també, els aliats van registrar el seu primer incident quan un caça F-15 nord-americà es va estavellar prop de Bengasi, capital de la Líbia alliberada del control de Gaddafi, a causa d'una avaria mecànica, segons va explicar un portaveu dels EUA, que va assegurar també que els tripulants van aconseguir saltar de l'aparell i van ser rescatats per la població local i estan sans i estalvis. Des de l'escenari de l'accident, una periodista britànica va assegurar que un helicòpter nord-americà va obrir foc quan els residents de la zona entregaven un dels pilots rescatats a les autoritats rebels i van fer sis ferits lleus. Els EUA ho van negar.

El portaavions francès s'estrena en la missió

Dos caces francesos del portaavions nuclear Charles de Gaulle van realitzar ahir la seva primera intervenció a Líbia. Els avions Rafale van fer una missió de reconeixement i no van disparar cap míssil.

Caces de Qatar, a punt per actuar el cap de setmana

Dos caces qatarians i dos avions de transport van aterrar ahir a Creta. Segons els EUA, els aparells volaran el cap de setmana sobre Líbia. Serà la primera implicació directa àrab en l'operació.

Berlusconi admet que està “trist” pel dirigent libi

El cap del govern italià, Silvio Berlusconi, ha obert una polèmica al seu país en afirmar dilluns al vespre a Torí: “Em sento trist per Gaddafi i em sap greu. El que passa a Líbia em colpeix personalment”.

Només un 45% dels britànics, a favor de l'acció estrangera

Menys de la meitat dels britànics (45%) donen suport a la intervenció a Líbia, per sota del 53% que en un principi van estar a favor de la invasió de l'Iraq del 2003, segons un sondeig del diari The Sun.

Els líders rebels es reuneixen amb l'enviat de l'ONU

La direcció dels rebels va demanar ahir la fi dels setges de Gaddafi a ciutats líbies i un alto el foc immediat, en la seva primera reunió a Tubruq amb l'enviat de l'ONU a Líbia, el jordà Abdel Ilah Khatib.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona