Política

Un caça occidental abat el primer avió dels libis des de l'inici de la intervenció

Els aliats asseguren que l'aparell va violar l'exclusió aèria i estava aterrant en una base militar en el moment de l'atac

El règim estreny el setge a Misrata

L'endemà que els aliats donessin per liquidada la força de combat aèria de Gaddafi, un caça francès va abatre ahir amb un míssil aire terra un avió libi mentre aterrava a la base de Misrata, a l'oest del país, segons va anunciar un portaveu de les forces armades de França.

La mateixa font va explicar que l'incident es va produir quan una patrulla de caces Rafale va veure un aparell de guerra libi en moviment, violant així la zona d'exclusió aèria imposada pels aliats en compliment de la Resolució 1973 de l'ONU, que autoritza la coalició internacional a prendre “totes les mesures necessàries” per protegir els civils a Líbia.

L'aviació occidental va destruir també tancs de les forces governamentals als afores de Misrata, però no altres blindats gaddafistes que s'han fet forts dins la ciutat. L'exèrcit va tornar a bombardejar la zona de l'hospital de Misrata, atacada també per franctiradors, segons testimonis a la ciutat.

Immigrants amenaçats

Un resident va explicar que uns 6.000 treballadors estrangers –la majoria egipcis i d'altres països africans– amb alguns familiars que esperaven al port per embarcar i fugir van quedar bloquejats a causa de la presència de dos vaixells de guerra libis davant la costa. “Encara no han atacat [els vaixells], però si ho fan, les primeres víctimes seran els milers de treballadors”.

L'aviació aliada també va destruir objectius governamentals cap a l'interior de Líbia. Una font oficial líbia va confirmar que les bombes havien caigut sobre tancs de combustible i una torre de telecomunicacions a Trípoli, mentre un habitant de la capital afegia que una àrea militar pròxima havia estat bombardejada dos cops. El viceministre libi d'Exteriors, Khaled Kaim, va dir que els raids havien tocat objectius civils i militars a la regió de Jufra (centre), Trípoli, Misrata i al sud de Bengasi, a l'est del país. A l'est, continuaven ahir intensos combats a la ciutat d'Ajdabiya.

LA DATA

19.03.11
La coalició
internacional llança els primers atacs a Líbia sota el paraigua de la Resolució 1973 de l'ONU.

LA XIFRA

175
míssils Tomahawk
almenys han disparat fins ara a Líbia els aliats per anul·lar les defenses antiaèries de Gaddafi.

LA FRASE

Ens estan arribant informacions molt preocupants de ciutats com ara Ajdabiya i Misrata
Simon Brooks
CAP DE LA MISSIÓ A LÍBIA DEL COMITÈ INTERNACIONAL DE LA CREU ROJA

Trípoli va fer pagar a empreses el cost de Lockerbie

Col·laboradors de Gaddafi van ordenar el 2009 a multinacionals nord-americanes –sobretot petrolieres– que desemborsessin 1.500 milions de dòlars per destinar-los a compensar les víctimes de l'atemptat de Lockerbie, que Trípoli s'havia compromès a pagar. El règim libi va amenaçar d'anul·lar els contractes si no feien aquests pagaments, segons va desvelar ahir el rotatiu The New York Times.

El diari també cita un telegrama diplomàtic adreçat a Washington, en què s'afirma que Gaddafi i els seus fills amassen milions de dòlars extorquint les multinacionals.“Líbia és una cleptocràcia on la família Gaddafi i el seu cercle més estret tenen interessos directes en tot allò que tingui una mica de valor”, afegeix el telegrama.

L'any 1988, un avió de la companyia Pan Am va explotar en ple vol sobre la localitat escocesa de Lockerbie. L'atemptat va fer 270 morts, la majoria nord-americans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona