Comença la campanya amb un empat tècnic entre el PSOE i el PP

Segons els sondejos, el PSC guanyaria a Catalunya, i es preveu una alta abstenció

Segons l'últim estudi del CIS, que es va fer públic ahir, hores abans de l'inici de la campanya electoral, s'estima que la candidatura del PSOE obtindria un 42,8% dels vots i la dels populars, un 42,2%. Coalició per Europa, que agrupa CiU, el PNB i CC, obtindria dos escons; IC-V/IU s'emportaria un eurodiputat, amb la qual cosa quedaria fora Raül Romeva, que és el número dos de la coalició, i l'Europa dels Pobles-Verds (BNG, ERC, Aralar, CHA i EA) obtindria un representant.

Gairebé a la mateixa hora que el CIS feia públic aquest estudi, el director del Centre d'Estudis d'Opinió, Gabriel Colomé, aventurava que la participació en les eleccions europees a Catalunya s'aproximarà al 35%, segons dicta l'«experiència». Colomé va matisar així els resultats del Baròmetre de la primavera, en què un 49,8% dels enquestats van garantir que aniran a votar el 7 de juny. L'estudi situa el PSC, amb un 18,4% dels vots, com a guanyador dels comicis al país, seguit de CiU, amb un 11%. L'alt grup d'indecisos (d'un 35,4%) podria fer variar les xifres, ja que la meitat dels que habitualment no saben què votaran acaben decidint-se per un partit i l'altra meitat s'abstenen. Curiosament, a més, tan sols un 11,3% dels enquestats decanten el sentit del vot en funció del discurs polític europeu dels partits. Un 33,1% diuen que voten en clau estatal i un 43,6% ho fan barrejant els dos elements.

Per la seva banda, l'informe del CIS no s'aventura a fer cap estimació sobre la participació del 7 de juny, però un 53,2% dels enquestats avancen que aniran a votar «amb tota seguretat» i un 21,2% diuen que «probablement» votaran. Segons la directora del CIS, Belén Barreiro, el percentatge d'abstencionistes reconeguts, que se situa en un 13,8%, és tan baix perquè quan es pregunta a algú si anirà a votar, n'hi ha pocs que s'atreveixin a admetre que no.

Pel que fa als candidats, segons el mateix sondeig, el cap de llista socialista, Juan Fernando López Aguilar, és el més ben valorat, amb una nota mitjana de 5,35, encara que només el coneixen un 38,5% dels enquestats. En canvi, al candidat del PP, Jaime Mayor Oreja, el coneixen més ciutadans (un 68,9%), que el puntuen amb un 5,04. La resta de caps de llista són molt poc coneguts i no arribarien a l'aprovat. Cal tenir en compte que el sondeig s'ha fet a escala estatal, perquè en aquests comicis hi ha una única circumscripció electoral.

Candidats desconeguts

Continuant amb les puntuacions, segons l'estudi Ramon Tremosa, de CiU i Coalició per Europa, aconsegueix 4,12 punts; Oriol Junqueras, d'ERC i d'Europa dels Pobles-Verds, n'obté 4,32, i Willy Meyer (IU-IC-V) es queda en 4,17. Segons aquest sondeig, el PSOE baixaria sis dècimes respecte als anteriors comicis europeus, en què va assolir el 43,2% dels vots.

El PP, per la seva banda, incrementaria en un punt el seu suport, ja que l'enquesta li dóna una estimació de vot del 42,2% i el 2004 va aconseguir el 41,2% dels sufragis. Les estimacions no es poden comparar amb el nombre de representants aconseguits fa cinc anys a l'Eurocambra, ja que aleshores es van escollir 54 diputats, i en canvi en aquestes eleccions només se'n trien 50.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona