Política

El PSOE cau en intenció de vot i només conserva Aragó i Astúries

L'última enquesta del CIS constata que els socialistes perillen en les presidències d'Extremadura i Castella- la Manxa

El PP es consolida en la majoria d'autonomies i amplia la majoria a la de Madrid

El PSOE registra una forta caiguda en intenció de vots i escons a les tretze comunitats autònomes que celebren eleccions el pròxim 22 de maig, segons les enquestes preelectorals que ha fet públic aquest dijous el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). La presidència socialista de Castella- la Manxa, una de les fortaleses del PSOE, perilla, la candidata del PP, María Dolores de Cospedal, supera per un escó el candidat socialista. A Extremadura també se li complica i només podria continuar al govern si pactés amb IU. D'una altra banda, el PP es consolida i amplia majories a Madrid i al País Valencià, on el cas 'Gürtel' no passa factura el seu candidat popular i president, Francisco Camps. El canvi arribaria a les Illes Balears de la mà del PP, que superaria el PSOE per 10 escons.

A l'Aragó, el PSOE perd tres escons però mantindria el govern, tot i que només per un escó. La comunitat se situa en empat tècnic amb un percentatge de vot per a Marcel·lí Iglesias de 35,7% i un pel PP de 33,9%. En escons, el PSOE n'aconseguiria 27 i el PP 26.

No canvia de mans el govern socialista d'Astúries. Tot i que el PSOE perd dos escons, es manté amb 19 mentre el PP passa de 20 a 16. Pel que fa als percentatges de vot, el PSOE supera en gairebé quatre punts, 35,7%, el PP que es queda amb 32,2%. El nou partit de l'expopular, Francisco Álvarez-Cascos seria tercera força política.

El partit de govern a les Illes Canàries, Coalició Canaria, manté els escons aconseguits l'any 2007, 19, el PP creix en un o dos escons i passaria de 15 a 16-17 mentre que el PSOE en perdria 3, passant de 26 a 23. El president de les illes, Paulino Rivero, va governar mitja legislatura amb el suport del Partit Popular, aliança que es va trencar quan Coalició Canaria va donar suports als pressupostos generals de l'Estat al Congrés. Sense un escenari de pacte a la vista, el guanyador en escons seria el PSOE.

A Cantàbria, l'actual president, Miguel Ángel Revilla, podria seguir sumant els escons de la seva formació, el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) amb els del PSOE i revalidar el pacte que mantenen des de 2007.

Als territoris tradicionalment populars, el Partit Popular consolida el seu avantatge electoral. A la Comunitat de Madrid, el PP, amb Esperanza Aguirre, passa de 67 a 75 diputats i el PSOE amb Tomás Gómez es quedaria amb 41 perdent-ne un respecte a 2007. Izquierda Unida seria la tercera força amb 13 escons.

A Múrcia, Ramón Luis Valcárcel mantindria la presidència augmentant el número d'escons de 29 a 31, mentre que el PSOE perdria dos diputats i s'hauria de conformar amb 13 escons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell