Política

El 2.0, els indignats i l'@acampadabcn

Algú diu que tot això és culpa de Stéphane Hessel, l'autor d'Indigneu-vos, i el nonagenari autor francès es ruboritza de cop. Ell, simplement, es va declarar ahir “agradablement sorprès” pel fet que la indignació hagi passat del seu llibret a la xarxa 2.0., i de Twitter i Facebook als carrers i places de l'Estat, incloent-hi la plaça Catalunya de Barcelona. El moviment #15M fa una setmana que és el tema més comentat a les xarxes socials. Com deia l'historiador @RogerBuch, “vuit dels deu hashtags més usats pels piuladors catalans fan referència a la mobilització”. Els telèfons mòbils connectats a internet i els ordinadors portàtils s'han generalitzat per organitzar qui no estava organitzat i, de passada, per convertir-se en altaveu informatiu. Democràcia Real Ja té 111.697 amics a Facebook i 19.710 seguidors a Twitter. Si ho comparem: el PSOE té 28.908 amics; el PP, 34.145, i CiU, 5.431. Però obtindria més vots al 22-M Democràcia Real que els partits majoritaris? Probablement, no.
El periodista i comunicador digital Ignacio Escolar explica al seu bloc que “s'equivoquen els que ignoren que el debat és a la xarxa, però també els que creuen que basta amb el fet que #spanishrevolution sigui trending topic a Twitter”. L'origen internauta del moviment fa que dubtes, ombres i grisos
envoltin la queixa. Ningú hi està acostumat. Ahir, els polítics catalans piulaven amb nerviosisme. Tothom s'hi mostrava comprensiu: des de CiU fins a ICV, passant
per un Hereu que es declarava
un “indignat” més.

Dubtes i matisos. És il·lusori pensar que és el primer moviment social que fa ús d'internet. El 1994, el subcomandant Marcos, a Chiapas, es va fer mundialment famós gràcies als comunicats penjats al web. El 1999, el moviment antiglobalització va crear Indymedia per millorar la interacció entre manifestants. El 2004, els SMS i el “passa-ho” del 13-M van canviar les eleccions a l'Estat. El fil secret dels moviments socials culmina, doncs, aquests dies amb Facebook, Twitter i les etiquetes #catalanrevolution i #acampadabcn. El segon matís és que els polítics tradicionals han fracassat al 2.0. Com deia ahir a Media.cat el periodista Joan Canela, després de dies llegint sobre la cibercampanya i buscant el perfil del perfecte candidat 2.0, “arriben els indignats i arrasen”. El que queda clar, segons l'article de Canela, és que “els polítics no es mouen bé per les xarxes socials, i no per edat o cultura digital, sinó per cultura política. No hi encaixa la lògica hermètica i jeràrquica dels partits”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona