Política

NARCÍS DEUSEDAS

ALCALDE DE PALAU-SAVERDERA (CIU)

“Ajornem l'obra del poliesportiu”

L'Ajuntament no es vol arriscar a no poder pagar la inversió si la Generalitat retarda el pagament

L'alcalde de Palau-saverdera assegura que vol solucionar d'una vegada per totes aquest “maleït” conflicte

Sense oposició
Assegura que farà assemblees per fer augmentar la participació, i també amb el butlletí. Diu que serà millor un mandat sense oposició perquè els últims quatre anys diu que han estat “difícils” amb l'oposició per les denúncies al jutjat i a la fiscalia.

És un mandat difícil per la crisi?

Les administracions es retarden a l'hora de pagar les subvencions i altres no les paguen i això ens ha portat un desfasament. Ara tanquem els pressupostos amb superàvit però no vol dir que no hàgim augmentat l'endeutament per aquest motiu i també per la redacció del POUM i pel Sun Village, ja que hem hagut de fer crèdits que són coses imprevistes. Si no estaríem en un deute moderat. Ara estem al 89%. Sense tot això estaríem al 50%.

Hi haurà obres afectades?

Ajornarem obres. Una és una plaça que havíem de fer a Can Lluent i l'altra és començar el poliesportiu. Tenim unes subvencions que hem aparcat per a l'any que ve, i l'any que ve potser hi haurem de tornar. Per què? Perquè la Generalitat i l'Estat tarden tant a pagar; ens trobem que nosaltres adjudiquem l'obra i nosaltres en som responsables i només tindríem dues opcions: endeutar-nos més o no pagar. Per precaució farem això. No és que no vulguem fer-ho.

Què es farà el 2012?

L'any que ve el que farem és manteniment, petites coses que van emplenant el got. Estalviarem i mirarem per on vénen els trets.

Quines prioritats preveu per a aquest mandat?

Nosaltres una de les coses que hem de fer és acabar el POUM, que tenim a punt d'aprovar, i solucionar d'una vegada per totes el maleït Sun Village. També hem de traspassar el desviament de la carretera, que estem negociant amb la Generalitat. I estem fent un pla d'inversions a vuit anys perquè a mi m'agrada molt fer previsió. També volem fer un monument a les cultures perquè a Palau tenim gent de totes les procedències i volem fer un reconeixement públic.

I en aquest pla de vuit anys?

Volem fer un museu de l'agricultura i un parc en una zona que tenim que està degradada, la zona de les Mines, on hi ha unes coves. És una mica allunyada del poble però seria com un passeig, i intentar potenciar el que tenim. També reclamem un institut. Pensem que és molt important perquè ha augmentat el cens i el nombre de nens i nenes a l'escola. Hem passat de catorze nanos el 2000 a 202 aquest pròxim curs. Seria interessant; ara, si ho aconseguirem o no és una altra realitat.

Ara es parla de mancomunar. Seria una opció?
Els nens de l'escola són de Palau però si fem un institut sí que el voldríem fer perquè doni servei a diferents pobles. A això de mancomunar, vulguem o no, ens hi portaran. Si amb l'escola s'ha de fer també ho farem.
El pla general què canvia?
Ens hem adaptat a les lleis i hi estem en contra. Les han fet sense consultar-nos. Diran el que voldran però és així. Per mi això és molt greu. Parlem de democràcia però al final com ha anat als Aiguamolls i Serra de Rodes ha sigut imposat. I en època de crisi econòmica va contra l'economia. Posaré un exemple: el pla general; tenim 350 habitatges i amb la protecció social ens n'anem a 900 o 1.000. És una aberració. Trenca l'harmonia i la manera de fer d'un poble. Volen que siguem una reserva índia. És molt trist perquè no comporta res de bo. És com els temes ecològics, hi han de ser però no amb les formes que s'estan fent les coses. Decideixen sobre uns terrenys dels quals no són propietaris. L'ecologisme està bé però amb mesura. I pensem que l'economia ha de funcionar.

El pla general ha de resoldre el Sun Village?

És una part de la solució que hi pot haver. Sóc optimista i mentre hi ha vida hi ha esperança. Penso, espero, vull i Déu vulgui que sigui així, que se solucionarà pel bé de la gent que viu allà i pel bé de l'economia municipal perquè si no això serà la fallida.

L'altra part de la solució...

Hem d'arribar a un acord amb diverses parts i que tothom hi doni el vistiplau. Només amb el POUM no s'arregla.

I avancem?

Sí, avancem. Les coses estan encarrilades. Espero que acabi bé. Em vaig presentar per solucionar el Sun Village i fer el POUM i també per fer la zona industrial que doni un marge econòmic i de treball al poble. Això m'ha comportat un sacrifici i una responsabilitat des del punt de vista personal i patrimonial. Anant-me'n a casa no hauria tingut aquests problemes. Ho he assumit en agraïment al meu poble per com s'ha portat amb les votacions. No em podia esperar plegar de la política amb aquestes victòries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a