Política

Clam unitari de l'escola en defensa del model actual

Unanimitat · La immensa majoria dels 127 centres amb els quals aquest diari ha contactat responen afirmativament a la pregunta de si cal mantenir el català com a llengua vehicular Arguments sòlids · Recorden que l'escolarització en català assegura la supervivència de l'idioma i que no genera problemes, perquè els alumnes assoleixen també un bon nivell de castellà Peculiaritats · A la Val d'Aran la llengua vehicular és l'aranès i els alumnes acaben amb tres llengües

Després que durant dies polítics i opinadors de tots els colors hi diguessin la seva, l'escola catalana va parlar ahir amb veu rotunda i clara: el sistema d'immersió lingüística actual funciona i no hi ha cap motiu per modificar-lo. Ho va fer mitjançant la consulta que El Punt Avui va fer a 127 centres d'educació primària i secundària de tot el país: “El català ha de ser l'única llengua vehicular a l'escola tot i la resolució judicial? Per què?”

A partir d'aquí, els responsables de cada escola o institut (majoritàriament els directors, però també caps d'estudis, directius i algun mestre) van prendre posició en sentit afirmatiu de manera abassegadora. Els arguments semblen irrefutables: és un sistema plenament instaurat, que no genera disfuncions –més enllà de les tres famílies que van originar aquest conflicte– i que permet als alumnes acabar l'escolarització amb un nivell de coneixements de castellà equiparable al d'altres parts de l'Estat. A més, garanteix la continuïtat de l'idioma i la cultura pròpia del país i té una funció de cohesió social, ja que no se segrega els estudiants per qüestions lingüístiques. Els centres que van expressar reticències a tenir el català com a única llengua vehicular es compten amb els dits d'una mà i les justifiquen per la dificultat de comunicar-se.

Les escoles de la Val d'Aran recorden que la seva llengua vehicular és l'aranès i que tampoc tenen problemes per garantir un bon nivell de català i castellà al final de l'escolarització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Espanyol

Una comunitat de monges de Burgos abandona l’església catòlica

Barcelona
estats units

Biden i Trump acorden celebrar dos debats electorals televisats

barcelona
Països Baixos

L’extrema dreta arriba a un acord de coalició amb tres partits de centre i dreta

Barcelona
Suïssa

Condemnen un exministre gambià per crims contra la humanitat

barcelona
Política

Mor Imma Costa, alcaldessa de l’Ajuntament del Montmell durant 16 anys

política

Renúncia diferida de Junqueras a ERC i comiat definitiu de Rovira

barcelona
europa central

El primer ministre d’Eslovàquia, Robert Fico, ferit greu en un atemptat

barcelona
guerra a europa

Les tropes ucraïneses retrocedeixen a Khàrkiv davant l’avenç rus

barcelona
Política

La Fiscalia s’oposa a investigar la Mesa del Parlament per la ILP de la independència

barcelona