Política

La llei de l'aranès, al TC

El Tribunal Constitucional accepta el recurs presentat pel govern espanyol contra la llei que fa oficial l'occità i la seva variant aranesa

L'Estat no accepta que es declari “preferent” una llengua diferent del castellà

El Tribunal Constitucional va admetre ahir a tràmit el recurs d'inconstitucionalitat que ha presentat el govern espanyol contra la llei de l'occità, que fa oficial a Catalunya i a la Val d'Aran aquesta llengua i la seva variant local, l'aranès. La llei, que va ser aprovada pel Parlament el febrer de l'any passat, ha quedat ara en suspens en els articles referents al caràcter preferent de la llengua a l'Aran i al seu ús per part de les administracions públiques, en espera del veredicte de l'alt tribunal espanyol.

I és que aquests dos articles són el nucli del recurs. El govern espanyol sosté, d'una banda, que és inconstitucional atorgar un caràcter “preferent” a la llengua occitana a l'Aran, tant en l'ensenyament com en els altres àmbits de l'administració pública, seguint la doctrina que en matèria lingüística va marcar el Constitucional en la sentència sobre l'Estatut català. L'alt tribunal va considerar llavors que l'adjectiu “preferent” per al català es contradeia amb l'article de la Constitució, que declara el castellà com a llengua oficial de l'Estat.

D'altra banda, el govern espanyol considera també inconstitucional obligar l'administració de l'Estat a fer servir l'aranès a la Val d'Aran. Segons el govern espanyol, una comunitat autònoma no pot regular el règim lingüístic de l'administració de l'Estat en el seu territori.

La decisió del Tribunal Constitucional d'admetre a tràmit el recurs va ser contestada ahir amb contundència per part de les autoritats catalanes i araneses. El conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va dir que el recurs contra l'aranès “és una mostra més que aquest Estat no ens serveix”, i va anunciar que, en la defensa de la llei de l'aranès, el govern català “arribarà allà on calgui”.

Mascarell es va mostrar ahir sorprès que els dirigents polítics espanyols facin declaracions a favor de la pluralitat lingüística de l'Estat (diumenge en un acte del PSC el vicepresident i candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va animar els catalans a cuidar el català i el sistema educatiu) i que, en canvi, sotmetin el català i ara també l'aranès, llengua habitual de poc més d'un 20% dels deu mil habitants de la Val d'Aran, a una “guerra de guerrilles” jurídica.

El síndic d'Aran, Carlos Barrera, màxima figura institucional de l'autogovern aranès, va qualificar ahir de “patètica” l'actitud del govern espanyol del PSOE, i va recordar que l'Estat espanyol va ratificar l'any 2001 la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que l'obliga a protegir i fomentar les diferents llengües del seu territori. Barrera va dir que el recurs havia “indignat” profundament el poble aranès i que el Conselh Generau d'Aran, governat per Convergència Democràtica Aranesa, (CDA), treballarà ara al costat de la Generalitat en la lluita jurídica per salvar la llei al Constitucional. Des de l'altre partit aranès, Unitat d'Aran (UA), associat al PSC, l'exsíndic Francés Boya també ha lamentat el recurs, tot i que des d'aquest partit també s'apunta el PP com a responsable, ja que la doctrina del Constitucional en matèria lingüística que ara es vol aplicar a l'aranès prové de la sentència contra l'Estatut català motivada per un recurs d'aquest partit.

L'alcalde de Vielha, Àlex Moga (CDA), va fer ahir una crida a la unitat dels partits, les institucions i les associacions per defensar la llengua i la identitat aranesa “davant l'agressió lingüística d'Espanya”.

La Diputació de Lleida també va reaccionar. El seu president, Joan Reñé, va comparèixer amb el diputat aranès en aquesta institució, Pau Perdices, per lamentar la decisió del govern espanyol i sortir en defensa de la llei de l'occità.

El govern espanyol pretén negar l'aranès i la seva cultura, quan es desenvolupa amb normalitat i convivència
Joan Reñé
president de la diputació de lleida
El poble aranès se sent indignat i incomprès, no poden fer com si fossin demòcrates i després carregar així contra l'aranès
Carlos Barrera
síndic d'aran
La decisió del govern espanyol escapça la potestat de Catalunya per organitzar el seu àmbit lingüístic
Ferran Mascarell
conseller de cultura

Parlada per 3 milions, oficial per a 10.000

L'occità és una llengua europea que coneixen i poden parlar uns tres milions de persones en un territori d'uns deu milions d'habitants. El seu àmbit lingüístic va des de la costa atlàntica de l'Estat francès fins a les valls occitanes del Piemont, a Itàlia. Però en cap territori l'occità ha aconseguit el grau de protecció oficial que té a la Val d'Aran, d'uns deu mil habitants, on és la llengua vehicular de l'ensenyament i disposa d'institucions d'autogovern que la promouen i protegeixen. La llei de l'occità atorgava, en compliment amb l'Estatut català, que l'occità té rang de llengua oficial a tot Catalunya i la Val d'Aran i que els ciutadans tenen el dret de dirigir-se i rebre informació en aquesta llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona