Política

Zapatero no veu cap risc per al futur de l'Estat autonòmic

El president del govern espanyol s'acomiada al Congrés assegurant que la descentralització ha jugat un paper “positiu”, però recordant que cal diàleg i entesa amb Espanya

Rajoy l'acusa de deixar “una herència enverinada“ amb cinc milions d'aturats, una taxa juvenil d'atur del 45% i un deute de més de 700.000 milions d'euros

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, considera que el model de l'Estat autonòmic actual té garantida la seva supervivència malgrat la crisi i els intents de sectors a dreta i esquerra de l'arc parlamentari espanyol de recuperar competències per a l'Administració central.

Segons ha assegurat en la seva última sessió de control al Congrés, la descentralització ha jugat un paper “positiu” en aquest període democràtic i “si es manté aquesta capacitat de diàleg i d'entesa del que és una Espanya constitucional profundament descentralitzada políticament no preveu riscs per al seu futur”.

Això sí, segons Zapatero cal “llimar els excessos que a vegades existeixen” en aquest diàleg.

El president espanyol responia d'aquesta manera a una pregunta del portaveu del PNB, Josu Erkoreka, que ha recordat que “uns i altres” en referència al PSOE i el PP “volen aprofitar la crisi per fer taula rasa en l'Estat autonòmic i reflotar els poders de l'Estat”.

Segons Erkoreka venen “mals temps per a la lírica de l'autogovern” com ho demostra l'acord entre les dues principals formacions espanyoles per a la reforma de la Constitució o en matèria laboral per incomplir els pactes del seu govern amb CiU i PNB.

El president espanyol ha respost recordant que ara per ara “potser els pertoca a altres preveure” si existeixen o no aquests riscos, però ha recordat que “en el procés de la globalització i d'afirmació d'una major unió europea amb més competències econòmiques, el que tenim davant és una convocatòria ineludible a la cooperació”. Aquesta “cooperació”, ha dit, “no suposarà restringir poders autonòmics o centrals”, sinó “fer més fort el principi de cooperació, lleialtat i coordinació”.

La reforma constitucional ha estat “impecable”

Zapatero també ha apel·lat a la responsabilitat dels seus diputats perquè no signin la petició de convocatòria d'un referèndum sobre la reforma constitucional.

Ho ha fet en resposta a la portaveu de Na-Bai, que li ha reclamat que respecti la “llibertat” de vot al Congrés en aquesta qüestió.

Aquest dijous finalitza el termini de recollida de signatures i sembla poc probable que arribin al 10% necessari (35 diputats) que fixa el reglament del Congrés i la Constitució.

El president espanyol ha reiterat que considera innecessari un referèndum sobre aquesta qüestió i ha recordat que el procediment amb què s'ha dut a terme la reforma és “impecable” i es produeix com a resposta a la “pitjor” crisi en 80 anys.

Els diputats socialistes, ha dit, tenen un “compromís, una voluntat i per descomptat un sentit de responsabilitat política”.

Rajoy: “Vostè deixa una herència enverinada”

L'intercanvi més esperat d'aquesta última sessió de control, però, ha estat el que ha mantingut amb el líder del PP, Mariano Rajoy, que no li ha dedicat cap mena d'elogi en les seves dues intervencions davant el ple.

Rajoy ha acusat el president espanyol d'haver comès set errors capitals en la seva obra de govern, i de deixar el país amb cinc milions d'aturats, una taxa juvenil d'atur del 45% i un deute de més de 700.000 milions d'euros, a més d'una “gran desconfiança en l'economia espanyola”.

“Vostè deixa una herència enverinada”, li ha etzibat Rajoy, que també li ha retret que no fes un bon diagnòstic; que no governés amb cap pla; que hagi generat falses expectatives; que no hagi fet previsions raonables; que s'hagi gastat el que no tenia; que no hagi fet reformes, i que hagi governat per decret llei. “Ara tots els espanyols haurem de fer un gran esforç però jo estic absolutament convençut que Espanya és un gran país i superarem aquesta situació”, ha dit.

El president del govern espanyol, que ha “agraït” irònicament a Rajoy la “cortesia” que ha tingut en la seva última intervenció, ha recordat de nou que el seu govern ha hagut de lliurar “un combat duríssim amb la crisi” que ha generat una elevada taxa d'atur de la què “se sent responsable”.

Malgrat tot, segons Zapatero, “el govern ha afrontat la seva responsabilitat per garantir la consolidació fiscal, fer reformes molt necessàries i preservar al màxim la cohesió social”.

El president espanyol ha abandonat l'Hemicicle acompanyat del candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba.

La d'aquest dimecres ha estat la seva última intervenció al Congrés. Dijous hi podria assistir de nou, però només per votar l'última reforma del seu executiu: la convalidació del decret pel què es recupera l'Impost de Patrimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona