Política

ETA col·laborarà amb la Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc

La banda terrorista assegura que “adopta el compromís de col·laborar-hi”

L'anunci arriba el mateix dia que Ekin anuncia la seva dissolució

ETA col·laborarà amb la Comissió Internacional de Verificació de l'alto el foc al País Basc (CIV). Així ho ha anunciat l'organització armadaen un comunicat publicat per Gara en què afirma que “adopta el compromís de col·laborar amb la Comissió”, una iniciativa que qualifica de “pas important” per avançar en el procés de resolució del conflicte polític.

El comunicat, que es podrà llegir íntegrament aquest diumenge, arriba una setmana després que el Col·lectiu de Presos i Preses Polítiques Basques (EPPK) anunciés la seva adhesió a l'Acord de Gernika i el mateix dia que l'organització Ekin ha anunciat la seva dissolució.

ETA col·laborarà amb la CIV, que es va crear dimecres passat a instàncies de Brian Currin per “contribuir a la verificació de l'alto el foc d'ETA mitjançant una tasca seriosa i rigorosa”. La CIV està integrada per cinc experts policials, militars i coneixedors de conflictes polítics d'altres països.

La CIV remarca que “en els últims anys s'han produït importants avenços cap a la pau al País Basc”, de manera que conclou que “estem davant d'una nova etapa esperançadora”. “Entre els factors que han contribuït a assolir aquesta etapa, destaca la demanda clara i rotunda de la societat basca que arribi el final de la violència”. És per això que considera que “un pas fonamental” en el procés de pau és “un alto el foc creïble i irreversible” com el que va fer ETA el 10 de gener del 2011. Per contribuir a garantir-ne l'èxit, la banda terrorista ETA ha fet públic aquest dissabte que col·laborarà amb aquesta comissió.

Tot i que el contingut del comunicat es difondrà en la seva totalitat aquest diumenge a través del diari Gara, aquest periòdic ha avançat que ETA qualifica de “pas important” la creació de la CIV, que s'encarregarà d'avaluar “l'alto el foc permanent, general i verificable” que va anunciar l'organització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.