Política

Campanya per penjar l'estelada als ajuntaments

Sant Pere de Torelló pretén que la iniciativa s'estengui

Es vol reclamar el dret a l'autodeterminació

Estelades a tots els ajuntaments. Aquest podria ser l'eslògan de la campanya que ha iniciat el consistori de Sant Pere de Torelló perquè el món local s'impliqui en la defensa del dret a l'autodeterminació. Al municipi osonenc la bandera no es retirarà fins que se celebri un referèndum sobiranista sobre el futur del país.

El gest de Sant Pere de Torelló i del seu alcalde, el republicà Jordi Fàbrega, està referendat pel ple, que abans-d'ahir a la nit va aprovar una moció al respecte. El text va tirar endavant amb el suport dels deu regidors de l'Entesa-Acord Municipal, el grup municipal vinculat a ERC. L'únic regidor de CiU no va poder assistir-hi. El document especifica que l'estelada es col·locarà al balcó de l'ajuntament fins que “el poble de Catalunya pugui exercir efectivament el seu dret a la lliure determinació”. L'acció pretén “crear consciència col·lectiva de la falta de llibertat” que té el país. La moció acaba amb una crida perquè la resta de consistoris s'adhereixin a la proposta. Està previst que la plataforma de càrrecs electes Decidim.cat també hi doni suport.

De fet, Sant Pere de Torelló llueix l'estelada des de l'Onze de Setembre i ja no l'han treta més. “I no ens ha passat res”, recorda l'alcalde, en referència a la petició que va fer Ciutadans perquè durant la Diada es pengés la bandera espanyola i desapareguessin les estelades. La formació d'Albert Rivera va presentar una instància a la Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya, però la denúncia va quedar en paper mullat.

Independentistes

La proposta aprovada també especifica que Sant Pere s'incorpora a l'Associació de Municipis per la Independència. Altres ajuntaments que també integren l'entitat són els de Ripoll, Olot, les Borges Blanques, Balaguer. Vic o Arenys de Munt.

El món local remou la consciència nacional

El municipalisme s'ha caracteritzat els últims mesos per remoure la consciència nacional, sobretot després de la sentència contra l'Estatut que va dictar el Tribunal Constitucional. Un dels primers ens locals a aixecar la veu va ser l'Ajuntament del Port de la Selva, que va redactar i aprovar una moció en què es declarava “moralment exclòs” de la Constitució. El text va córrer com la pólvora cap a altres poblacions i, finalment, es va arribar a articular una declaració de 40 alcaldes en què s'exigia l'autodeterminació. Enmig d'aquesta pluja de crítiques cap a l'Estat, l'alcalde de Calders (Bages) es va declarar, a títol personal, “alliberat del rei” i de la carta magna.

Altres iniciatives locals han estat l'Associació de Municipis per la Independència, impulsada pel batlle de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, o la campanya que es vol iniciar també des de Sant Pere de Torelló a favor de la insubmissió fiscal en cas que fracassi el concert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona