Política

motius per desenganxar-se d'espanya

Per parlar no s'hauria de demanar permís

No ser un estat et comporta, en el dia a dia, molts problemes. Una de les formes de genocidi cultural més implacable que existeix és el de la negació a l'ús de la pròpia llengua, és el camí per on s'inocula el verí de la desmemòria i la pèrdua de referents nacionals.

Aquesta estratègia espanyolista ha tingut un èxit espectacular al País Valencià i comença a fer el seu efecte a les Illes Balears, impulsada per les polítiques del mateix Partit Popular, amb qui Convergència creu que es pot entendre sense haver de pagar cap preu.

A Catalunya, afortunadament, entitats com ara Òmnium Cultural o Plataforma per la Llengua han fet molt per mantenir viu el nostre idioma.Tanmateix, les forces polítiques que ens han governat des del restabliment de la democràcia sempre han tingut clar què havien de defensar i com havien de fer-ho. Això ho han fet bé, se'ls ha de reconèixer.

Plataforma per la Llengua té estudis molt interessants sobre el paper que el català podria jugar al món si Espanya ens deixes. Entre les 23 llengües oficials de la Unió Europea, el català seria la catorzena pel que fa al nombre absolut de parlants. Si fa no fa, seríem com els txecs o els suecs, amb qui tant ens agrada comparar-nos.

Si bé la Constitució Espanyola reconeix la pluralitat de llengües de l'Estat, el web de la presidència espanyola està en espanyol i anglès, ignorant el català, el gallec o l'euskara. A Bèlgica, Finlàndia, Suïssa o Canadà, on hi ha més d'un idioma oficial, els webs són multilingües. Com toca. Això és només una mostra. Només cal recordar els episodis al Senat o les peripècies dels diputats catalans al Congrés quan proven de saltar-se el reglament de la Cambra. Ho fan per estalviar. Ja ho diuen bé, ja, per estalviar-se haver de reconèixer que Espanya és una realitat diferent de la que hi ha al seu cap. Despertem, no els redimirem mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona

L’atemptat contra Fico va ser obra d’un “llop solitari” amb motivació política

Barcelona
Guerra a Europa

Zelenski visita Khàrkiv en plena ofensiva i diu que la situació està controlada

Barcelona