Política

La Fiscalia apunta que Urdangarin i el seu soci van ordir un entramat d'empreses per desviar fons

Se'ls acusa d'inflar pressupostos i de realitzar-ne de ficticis quan eren al capdavant de l'Institut Nóos

Dos convenis amb el govern balear de Matas els haurien permès apropiar-se de 2,3 milions d'euros

La Fiscalia Anticorrupció de les Balears apunta que el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i qui va ser el seu soci a l'Institut Nóos, Diego Torres, van ordir un entramat societari quan estaven al capdavant de l'organisme amb l'objectiu de desviar fons de manera fraudulenta. L'Institut Nóos fixava “uns preus totalment desproporcionats pels serveis que prestava”, narra el fiscal, que afegeix que l'Administració “simulava” la contractació de “serveis ficticis” o inflats. Així, fons públics acabaven “en mans de mercantils controlades per Diego Torres i Iñaki Urdangarin”.

Així consta en la interlocutòria del jutge que instrueix el cas Palma Arena, dictada per ordenar els registres en diverses empreses amb seu a Barcelona presumptament vinculades als fets. Es tracta de la immobiliària Aizoon, Nóos Consultoria, el bufet Tejeiro, Virtual Estrategies, Intuit, Shiriaimasu i De Goes Center for Stakeholder Management.

El presumpte desviament de fons públics es va produir, segons Anticorrupció, a través de dos convenis per valor de 2,3 milions d'euros, subscrits entre el Govern balear i Nóos el 2005 i el 2006 per a l'organització de dos congressos de turisme i esport.

En el cas del primer, per 1,2 milions, el fiscal afirma que Urdangarin i Torres “es van concertar” amb l'expresident Matas i l'exdirector general d'Esports José Luis Pepote Ballester per “beneficiar de forma fraudulenta” l'institut utilitzant un procediment administratiu irregular i fixant un preu “totalment desproporcionat”.

El contingut del segon conveni, afegeix, és “pràcticament idèntic” i el seu import, 1,1 milions, es va estipular sense haver fet cap anàlisi de costos. A més, es va justificar amb factures que en molts casos “responen a conceptes aliens als esdeveniments contractats”.

La Fiscalia apunta que “l'única finalitat perseguida” per Urdangarin i Torres amb la presa del control de Nóos era “comptar amb la cobertura d'una associació que formalment no tenia ànim de lucre, una espècie d'ONG dedicada a projectes socials”. Al 2003, Urdangarin va passar a ser administrador d'aquesta entitat, i l'any següent va assolir-ne la presidència. Torres n'era aleshores el gerent, i quan el duc de Palma va deixar el càrrec al 2006, va substituir-lo. Ara, el jutge haurà d'examinar tota la documentació recollida en els registres per estudiar si imputa el gendre del rei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Mor una ostatge ferida en un bombardeig israelià

Barcelona
memòria

Protesta contra la restricció del dret de manifestació de la Junta electoral

barcelona

El PSC insisteix en la urgència de reprendre l’allargament de la C-32

GIRONA
judicial

El jutge del Tsunami cita dos policies nacionals ferits a Barcelona en una acció contra la sentència del procés

barcelona
estats units

Criden a testificar l’actriu porno Stormy Daniels en el judici penal contra Trump

barcelona
unió europea

La UE aprova la primera llei europea contra la violència de gènere

barcelona
estat espanyol

El Constitucional torna a tancar la porta a investigar els crims del franquisme

barcelona
Estat espanyol

El Suprem tomba la designació de Delgado com a fiscal de Memòria Democràtica

Barcelona
guerra a europa

Ucraïna afirma haver frustrat un complot per assassinar Zelenski

barcelona