Política

Bauzá demana el vot per al PP el dia de les eleccions

PSIB, PSM-IV-ExM i EU denuncien el president balear davant la Junta Electoral per saltar-se la prohibició de fer propaganda electoral fora del període de campanya

Els socialistes consideren les manifestacions de Bauzá una “falta de respecte” cap al procés electoral

El president del Govern balear, José Ramón Bauzá, ha demanat aquest diumenge una “gran aportació de vots” per al PP i per al que “serà el pròxim president d'Espanya, Mariano Rajoy”. Davant aquests fets, tant PSIB com la coalició PSM-IV-ExM i Esquerra Unida (EU) ja han denunciat Bauzá davant de la Junta Electoral Central per incomplir la Llei Orgànica de Règim Electoral, que estableix la prohibició de sol·licitar el vot el dia de les eleccions.

Després d'acudir a votar al Col·legi Públic Ses Cases Noves a la localitat mallorquina de Marratxí, el president balear ha recalcat que el PP “necessita una gran diferència i un gran suport massiu” per al “gran canvi que Espanya necessita en aquest moment de gran crisi política, econòmica i social com mai hagi viscut la democràcia espanyola”.

“Per això, per canviar les coses i per a aquest gran canvi que necessita Espanya necessitem una grandíssima participació i a part, una gran diferència i una gran aportació de vots per al PP i per a Rajoy”, ha remarcat Bauzá. “Avui més que mai el canvi és important i absolutament necessari”, ha insistit.

Així mateix, el dirigent popular ha assegurat que espera que aquest 20N continuï el “gran canvi massiu” que hi va haver el passat 22 de maig a 13 de les 17 autonomies i a les principals institucions balears, perquè el PP obtingui així “un gran resultat”. “I tinguem un gran president, com és Rajoy”, ha remarcat.

Denúncies davant la Junta electoral

Després d'aquestes explícites paraules, la secretària d'organització del PSIB, Rosamaría Alberdi, ha manifestat que aquesta petició directa del vot per al Partit Popular suposa “una falta de respecte” per part de Bauzá “cap al procés electoral i la Llei”.

En aquest sentit, els socialistes han recordat que la legislació electoral impedeix demanar el vot fora del període de campanya.

“Ens preguntem per què el president del govern sotmet a aquesta vergonya als balears”, ha dit Alberdi. La dirigent socialista ha afegit que “sens dubte es deu al desconeixement de la Llei”, ja que no pot creure que “un president decideixi saltar-se-la sabent-ho”.

Els serveis jurídics del PSIB-PSOE consideren que les manifestacions de Bauzá vulneren “la prohibició de realitzar actes de propaganda electoral fora del període de campanya que estableix l'article 53 de la LOREG”. A més, destaquen l'agreujant d'“alteració en el normal desenvolupament de la jornada de votació, al produir-se a les portes d'un col·legi electoral, mentre els electors estan votant, el que decididament incideix en la llibertat d'elecció dels votants”.

El PSIB demana que es dedueixi testimoni de les presents actuacions i que siguin traslladades al ministeri fiscal i al Jutjat de Guàrdia competent, perquè es precedeixi a depurar-ne les responsabilitats penals pertinents en relació als fets denunciats. És a dir, “per possible delicte en matèria de propaganda electoral”.

Per la seva banda, la coalició PSM-IV-ExM també ha denunciat Bauzá davant la Junta Electoral Provincial al considerar que les seves declaracions suposen un delicte en matèria de propaganda electoral.

En la mateixa línia, Esquerra Unida també ha portat les paraules del líder popular balear davant la Junta Electoral per incomplir l'article 53 de la LOREG.

EU ha demanat a la Junta que investigui, mitjançant els testimonis i mitjans de comunicació presents, les declaracions efectuades pel president balear després d'acudir a votar.

En la denúncia, la formació ha exposat les declaracions que les agències de comunicació han difós amb les declaracions textuals i entre cometes del president de la comunitat balear.

De tres mesos a un any de presó

El partit ha assenyalat en un comunicat que aquestes declaracions poden ser constitutives del delicte electoral tipificat a l'Article 144 de la LOREG en relació amb el delicte electoral. Aquest delicte està penat amb sancions de presó de tres mesos a un any o a la multa de sis a 24 mesos per als qui realitzin actes de propaganda una vegada finalitzat el termini de la campanya electoral o infringeixin les normes legals en matèria de cartells electorals i espais reservats dels mateixos, així com les normes relatives a les reunions i altres actes públics de propaganda electoral.

Esquerra Unida considera que aquest incident adquireix una “especial rellevància i gravetat” en aquesta jornada electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona