Política

Rajoy nega que vulgui “imposar” una harmonització de l'Estat

Arrenca la segona i última jornada del debat d'investidura

“No tinc cap intenció de treure competències a ningú”, assegura el president electe espanyol en resposta a la intervenció del PNB

Demana un “esforç” a totes les parts per “arribar a acords en coses que ens poden unir”

El president electe del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha negat aquest dimarts que tingui cap intenció de “treure competències a ningú” ni d'“imposar” una harmonització en els serveis bàsics i en matèries com l'educació, però sí que ha demanat un “esforç” a totes les parts per “arribar a una entesa en les coses que ens poden unir”. En resposta a la intervenció del portaveu del PNB, Josu Erkoreka, Rajoy ha assegurat que les reformes de l'administració, l'educació o la justícia que va anunciar aquest dilluns són, majoritàriament, “de sentit comú” i serviran per millorar els serveis als ciutadans.

“No es tracta d'imposar, sinó de parlar” ha dit Rajoy després d'una jornada en què totes les formacions nacionalistes han posat l'accent en el tarannà centralista del discurs del que serà el sisè president espanyol de la represa democràtica. També ho ha fet aquest dimarts el portaveu del PNB, que li ha expressat el seu “temor” que la crisi “pugui ser utilitzada com a excusa per fer taula rasa de l'Estat autonòmic”.

“Jo estic a favor de la Constitució i dels Estatuts que estan en vigor, i no tinc cap intenció de treure competències a ningú”, ha afirmat abans de justificar, una a una, les mesures anunciades aquest dilluns que poden afectar els àmbits de decisió de les comunitats autònomes.

Segons Rajoy, tot plegat permetrà millorar l'economia i els serveis, i la seva proposta de reforma de l'Administració i per a la unitat de mercat passa per aprofundir en “el pacte i la llibertat”. “No es tracta d'imposar, sinó de parlar”, ha assegurat, perquè posar fre a la multiplicitat de normes diferents als territoris de l'Estat “és raonable i sensat” i permetria impulsar la competitivitat de les empreses.

El mateix serveix, segons Rajoy, per la proposta de reforma del règim de les televisions autonòmiques i de la Justícia, on existeixen diferències entre els sistemes informàtics de les autonomies que han conduit a alguns casos “dramàtics” que cal evitar que es reprodueixin en el futur, i per tant cal aconseguir posar en marxa un sistema “únic”. Pel que fa a l'educació, ha dit que la reforma busca una millora de la qualitat.

“Podem fer un esforç per arribar a una entesa en les coses que ens poden unir” i “parlar-ne no és limitar les competències de ningú, és parlar de llibertat, d'agilitat, de llibertat. És parlar de parlar”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona