Política

opinió

Un pas més cap a l'àmbit Penedès

Per fi s'ha publicat el projecte de decret pel qual es posa en marxa el desplegament de l'àmbit Penedès. Un altre pas vers la fita que els grups ciutadans i les institucions que hi creiem hem esperat al llarg de més de 6 anys de tombs i retombs: aconseguir la vegueria.

La primera part del document és una concreció de la llei de l'àmbit i instaura el procés pel qual es delimita el territori pel que fa a l'Anoia. Les altres tres comarques ja estan precisades. Els municipis de l'Anoia que ho desitgin (en especial els de la franja nord) podran adscriure's a l'àmbit de les comarques centrals. Es parteix del fet que tots formen part del nou àmbit de planejament del Penedès, però podran expressar la seva voluntat sempre que es garanteixi una continuïtat territorial dels àmbits resultants. Acabat el termini per a les al·legacions, que serà el 20 de gener, s'espera que la delimitació quedi concretada dins un període d'uns dos mesos després de la publicació del decret definitiu.

El projecte també estableix les normes per a la creació de l'òrgan que ha d'elaborar el pla parcial territorial del Penedès. El pla serà la concreció, en el mapa, dels serveis (sanitat, ensenyament, etc.), els espais (urbans, industrials, agraris, forestals), les comunicacions, etc. Fins ara el Penedès estava esqueixat en tres plans parcials (comarques centrals, àmbit metropolità, Camp de Tarragona).

També es preveu la constitució d'un grup de treball integrat per l'administració de la Generalitat i les administracions locals (ajuntaments, consells comarcals, etc.). Això permetrà que el pla s'elabori més a partir del Penedès. S'obre la possibilitat que hi intervinguin, tal com estableix la llei de règim territorial i a títol de consulta, la diversitat d'organitzacions ciutadanes. Una oportunitat més perquè el pla sigui del Penedès per la seva concreció, realisme i voluntat popular. Per a la posada en marxa, es calcula un temps d'uns 4 mesos.

La fita principal del projecte és l'articulació social i política del territori, i la vegueria com a terme final. Tenint com a referents l'àmbit, l'elaboració del pla territorial i la mateixa Mancomunitat del Penedès-Garraf, Som Penedès proposava un “Penedès en xarxa” on exemplificava els avantatges de treballar en xarxa: mancomunar serveis, simplificar i abaratir administració, coordinar sinergies, cercar la complementació de les quatre capitals penedesenques... D'aquest diàleg comú n'hauria de sorgir, d'una manera o altra, una veu representativa davant la Generalitat. Es creava vegueria, de fet, a l'espera que aquesta institució arribés i impulsés, d'una manera més potent i renovada, la realitat concreta i realitzada des del territori.

És hora, doncs, que trobem un eix comú i unes línies de força entre Mancomunitat, ajuntaments, consells comarcals, plataformes, entitats, l'Institut d'Estudis Penedesencs, la Fundació Pro Penedès, el consell econòmicosocial, etc. Depèn molt de nosaltres mateixos. La crisi ha de ser, precisament, un estímul, puix que es tracta d'un projecte basat, més que en un pressupost, en la imaginació, l'entusiasme i la recerca de la rendibilitat de l'esforç. La nostra identitat com a territori es mostrarà, sobretot, per la tasca que hi sapiguem dur a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Europa

Ucraïna denuncia un nou atac massiu rus contra la seva infraestructura energètica

Barcelona
política

ERC reclama al PSC que concreti la seva proposta de finançament

barcelona
política

Boye es querellarà per prevaricació contra el jutge Aguirre

barcelona
Estat Francès

El partit de Le Pen lidera els primers sondejos però sense majoria absoluta

Barcelona
Política

Mor Antoni Bargues, històric referent del nacionalisme valencià

Política

El jutjat de Tarragona investiga el presumpte espionatge a una tècnica municipal

Tarragona
guerra a gaza

Almenys 25 morts en un atac israelià contra tendes de desplaçats a Rafah

barcelona
judicial

Buch també demana l’amnistia per anul·lar la seva condemna

barcelona
Política

L’Ajuntament de Tarragona canvia el nom franquista de tres carrers

Tarragona