Política

Mas-Colell: “El diners que se'n van i no tornen creen ocupació a altres territoris de l'Estat”

El conseller d'Economia contempla el retorn del 219 milions de l'addicional tercera del 2009 en el pressupostos generals de l'Estat per aquest 2012

Qualifica de “trampa burda” que el govern espanyol no pagués els 759 milions d'euros a Catalunya “l'últim dia de l'any”

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha parlat aquest dimarts de les dades de les balances fiscals dels últims anys, que va presentar ahir en roda de premsa. Per Mas-Colell, “els diners que se'n van i no tornen creen ocupació a altres territoris de l'Estat”. Per aquest motiu considera que cal ser perseverant perquè “és una pedra que cal seguir picant” per aconseguir que l'Estat retorni més diners dels que Catalunya ha rebut fins ara en els últims anys. “Espanya entén el dèficit fiscal, però no té pressa per solucionar-lo. Fa mandra”, ha remarcat.

En una entrevista a El món a RAC 1, el conseller ha remarcat que Catalunya no vol posar “el dèficit fiscal a zero” però sí aconseguir una “baixada substancial” del 8% de mitjana que es va repetint en els últims anys. “El 8% és excessiu i el dia que baixem del 8%, ho notarem”, ha remarcat, sense entrar a fixar una xifra concreta.

Mas-Colell ha reiterat que no té sentit practicar una insubmissió fiscal perquè els impostos importants els gestiona l'Estat.

Sí que ha reclamat de nou el pagament dels deutes que té l'Estat amb la Generalitat, sobretot pel que fa a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que arrossega els 759 milions del 2008. Mas-Colell ha remarcat que el deute que previsiblement el govern espanyol pagarà dins dels pressupostos generals de l'Estat són els 219 milions de l'addicional tercera del 2009. “Dono per descomptat que hi seran”, ha assegurat. “La resta, estaria bé que es reconegués el deute i que es pactés una estructura de pagaments que comencés aquest 2012”, ha afegit.

Sobre la rebaixa d'un 5% del sou dels funcionaris, Mas-Colell ha tornat a explicar que dependrà dels pressupostos que presentarà el 30 de març el govern espanyol. Amb tot, ha reiterat que no seran acumulables i que si els pressupostos estatals contemplen una rebaixa dels sous dels funcionaris, “no serà acumulatiu amb els nostres”.

Preguntat sobre la independència de Catalunya, Mas-Colell ha considerat que “si es veu el que està passant al Regne Unit o al Canadà també es veurà la voluntat del país dominant no és aliena a la possibilitat d'independència”. I ha afegit: “Si Escòcia aconsegueix la independència abans que Catalunya serà perquè el Regne Unit és diferent a Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona