Política

opinió

El problema espanyol

1Espanya té un problema: l'organització territorial de l'Estat, que implica la distribució del poder polític. Aquest problema ha marcat la història espanyola, fins al punt que, cada cop que Espanya ha recuperat la llibertat (Segona República i Transició postfranquista), la gran qüestió ha estat aquesta.

2La resposta de la Constitució de 1978 va ser la configuració d'un estat autonòmic, inicialment de dues velocitats, però que aviat va ser generalitzat (café para todos). Fou la mica d'estat federal que llavors era possible; però no va ser desenvolupat quan va mostrar les seves limitacions: absència d'una cambra territorial operativa (Senat) i necessitat de bastir un sistema de finançament autonòmic just.

3Des de Catalunya es va intentar superar aquest bloqueig constitucional, mitjançant una reforma estatutària realitzada prescindint de la mitja Espanya representada pel Partit Popular, amb resultats negatius.

4Aquest fet, lligat a la creixent consciència d'un buidatge de recursos a causa del sistema de finançament vigent, ha augmentat el nombre de catalans agreujats, que pensen que l'encaix de Catalunya en Espanya no és possible. I, d'altra banda, la permanent reivindicació catalana –així com el convenciment que aquesta reivindicació tan sols es satisfarà amb la independència–, provoca l'hastío dels espanyols.

5En conseqüència, tan sols hi ha dues sortides a aquesta situació: o federalisme (reforma del Senat i del sistema de finançament) o autodeterminació. Deixar les coses com estan portarà a la frustració i a l'enfrontament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona