Política

Fugint de les “aigües podrides”

El nou secretari general de CDC reivindica la feina de Jordi Pujol i Artur Mas per defensar la personalitat pròpia de Catalunya

Recull el guant del president i es compromet a fer del sobiranisme l'opció majoritària

Fixa la independènciaeconòmica com el
pas previ abans de
la sobirania política

Reconeix que és més de muntanya, però ahir es va agafar a la metàfora marítima utilitzada des de l'inici de la legislatura per Artur Mas, i que ja forma part de l'imaginari convergent a l'hora de parlar del futur del país. Amb un 97,81% dels suports dels delegats, el ja nou secretari general de CDC, Oriol Pujol, va agrair al seu pare i a Mas que hagin fet sortir la barca del port perquè Catalunya pugui “superar els esculls i fugir d'aquestes aigües podrides” d'Espanya. Parafrasejava Des dels turons a l'altra banda del riu (escrits de presó), redactat per l'expresident quan estava pres a Saragossa. “President Pujol, no has fracassat, no has retornat, has passat l'escull, la barca, ara menys esberlada, la capitaneja el president Mas, i darrere vostre hi ha una multitud de barques que us segueixen.” El seu progenitor, elegit ja president fundador de la formació que va començar a bastir el 1974, l'escoltava emocionat.

Era el primer discurs de Pujol després d'agafar les regnes del partit. I el primer que va fer va ser donar les gràcies. Al pare i també a la mare –“jo sóc el fill de la Ferrusola”–, a la família i als que li han fet costat en la seva trajectòria política des que el 1993 Joaquim Forn i Josep Maldonado “l'enredessin” perquè es dediqués a la política. Per fer-ho activament, perquè, confessava, l'ha viscuda a casa “entre plat de macarrons i plat de macarrons”. En el rosari d'agraïments, també n'hi va haver per al president Mas, Felip Puig i David Madí.

Membre de l'anomenat pinyol de Mas i una de les cares de la nova generació convergent que aposta sense complexos per una Catalunya independent, Pujol va defensar el “catalanisme sobiranista que representa CDC” destacant que el nou full de ruta reconegui, a mode de lema Catalunya + nació = a estat propi. I és que el nou secretari general no només agafa el relleu de Mas en el lideratge executiu de Convergència, sinó també la responsabilitat del viratge que el vaixell fa temps que va començar a fer, però que ara ha concretat per primer cop en un document congressual. “Volem fer del sobiranisme l'opció majoritària i, amb les gradualitats que faci falta, és l'exercici d'aquesta sobirania el que ens conduirà un dia cap a l'estat propi”, proclamava Pujol. I assumia la major convicció de Mas, que cal sumar la majoria dels catalans a la independència. Una premissa reiterada durant una trobada de pau interna amb la vista posada en una més que probable confrontació externa amb l'Estat. Xoc, batalla, tropa... llenguatge bèl·lic per a un congrés plàcid. I el més sobiranista.

Primera parada

En la gradualitat promesa, Pujol va fer èmfasi en la primera parada de la transició nacional iniciada per Catalunya, que CDC considera “irreversible”. “No hi ha recuperació econòmica sense pacte fiscal ni capacitat de sortir de la crisi”, va sentenciar. “És al nostre abast buscar, a través del pacte fiscal, la independència econòmica”, va reblar. Al final del discurs, abraçades amb Mas i Pujol. El cant d'Els segadors, crits d'independència. I el rumb, fixat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona