Política

Pressupostos en codi QR

El format d'enguany permet accedir directament a gran quantitat d'informació gràcies a una aplicació informàtica a través del mòbil

S'inicia la tramitació parlamentària dels comptes estatals amb la presentació d'esmenes a l'avantprojecte

La tramitació parlamentària dels pressupostos estatals, a parer de Rajoy, “imprescindibles” per acomplir el compromís de dèficit amb Europa, comença avui. El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristobal Montoro, ha lliurat el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat al Congrés dels Diputats aquest matí. Enguany, Montoro ha entregat els comptes públics en format QR o BIDI, a diferència dels anteriors anys, en què els pressupostos es van lliurar en un llapis de memòria.

El Partit Popular (PP) ha valorat com a més eficaç i “contemporani” el format QR. A través d'un mòbil amb connexió a internet, el codi enllaça amb la pàgina web del ministeri d'Hisenda on es pot consultar el text dels pressupostos íntegre.

Fins el proper dia 20, els partits parlamentaris podran presentar esmenes a la totalitat, que es debatran el 26. El dia següent, els partits de l'oposició presentaran les esmenes parcials als pressupostos del govern, que seran analitzades la setmana següent, a la ponència de pressupostos. Tanmateix, no s'aprovaran definitivament fins la primera sessió plenària de juny, quan els pressupostos, després d'haver passat per mans del Senat, sense capacitat de decisió efectiva, tornaran al Congrés de Diputats. Fins el moment, el govern de Mariano Rajoy ha seguit el pressupost de l'any passat, adaptat per l'actual govern espanyol. Els canvis van suposar un ajustament inicial de 15.000 milions.

La reducció del dèficit públic amb què s'ha compromès Espanya, del 8,5% al 5,3% , ha definit la cara dels pressupostos de l'executiu de Rajoy, que inclouen un nou ajustament milionari, el més elevat de la democràcia, xifrat en 27.300 milions. Així, la despesa estatal, caurà més d'un 9,5%. Concretament, els ministeris comptaran amb gairebé un 17% menys de pressupost, mesura que, segons diu el govern de Rajoy, possibilita mantenir congelat el sou dels treballadors públics, així com les prestacions bàsiques, és a dir, les pensions i el cobrament per trobar-se a l'atur.

L'amnistia fiscal per a blanquejar diner negre, que serà gravat només amb un 8 o un 10%, és un dels trets característics dels comptes generals del Partit Popular. Amb aquesta mesura, l'executiu espanyol espera recaptar 2.500 milions d'euros.

El govern espanyol ha anunciat que a mig matí qualsevol ciutadà podrà accedir als pressupostos a través d'internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut