Política

L'esquerra repta CiU a “plantar” el PP en futurs pactes

El PSC, ERC i ICV-EUiA plantegen una crítica total al pressupost de l'Estat per les retallades

Esquerra vol que el govern convoqui de seguida la comissió pel pacte fiscal

L'oposició d'esquerres va aprofitar la gran retallada del PP a Catalunya –en l'àmbit social i territorial– per carregar contra els pactes del govern de CiU. El PSC, ICV-EUiA i, sobretot, ERC van demanar a Artur Mas que es “planti” i posi fi als acords amb els populars tant a Madrid com al Parlament. L'esquerra denuncia que les retallades afectaran encara més els catalans, ja que “Catalunya és la comunitat en què la retallada pressupostària és més gran”, del 44,9%, fins a 1.403 milions. Per això plantegen l'esmena a la totalitat.

CiU va optar ahir per un to poc “abrandat” –en paraules del seu portaveu Jordi Turull– i es mostra partidària de millorar el projecte de pressupost al Congrés. Aquesta actitud va ser durament criticada per l'oposició. Li demanen un trencament més contundent. El portaveu del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, veu en l'impagament dels deutes pendents “una manifesta presa de pèl als compromisos del PP amb CiU dins i fora de Catalunya”. De tota manera, l'últim govern socialista també va deixar impagats a la Generalitat. Tanmateix, Nadal pensa que “l'aproximació de CiU al PP era per aconseguir concessions” i, en canvi, “tota la condescendència de CiU a les exigències ha quedat en no res”.

ICV-EUiA i ERC van ser encara més contundents en la queixa contra la retallada de l'estat del benestar, però també contra l'actitud mesurada de CiU. La portaveu republicana, Anna Simó, va expressar la seva contrarietat perquè després de conèixer l'afectació a Catalunya no va veure “cap gest polític del govern de la Generalitat per plantar-se”. Segons Simó, “dient només que no els agraden els pressupostos no s'estructura la dignitat ni el lideratge d'un país”. Per això, ERC va demanar al govern que “no endarrereixi més l'embat amb l'Estat” i permeti de seguida la convocatòria del ple monogràfic sobre el pacte fiscal –pendent des de fa mesos al Parlament–. Iniciativa també considera “decebedores” les paraules del portaveu de la Generalitat. Dolors Camats, la portaveu ecosocialista, va criticar que Francesc Homs “insinuï que només és un problema de matís” i “cregui que encara es pot corregir amb alguna esmena concreta”.

Solidaritat creu que els comptes només portaran més destrucció d'ocupació i més problemes per a les empreses. Així, en paraules del seu diputat Alfons López Tena, “el millor que podria passar seria que l'Estat fos intervingut per la Unió Europea”.

LES FRASES

Espanya és ruïna econòmica i misèria política. El PSOE ens condemnà a la desinversió pública. Ara el PP rebla el clau
Joan Tardà
Diputat d'erc
Aquests comptes són una manifesta presa de pèl als compromisos del PP amb CiU dins i fora de Catalunya
Joaquim Nadal
portaveu del psc al parlament
El govern de Rajoy se suma a la prova pilot que ha fet durant dos anys el govern de CiU a Catalunya. Seran comptes ineficaços
Dolors Camats
portaveu d'icv-euia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona