Política

L'oposició vol forçar Mas a explicar-se al Parlament

Els grups d'esquerres li demanen concreció i l'acusen d'aferrar-se a les mesures d'austeritat que depauperen serveis bàsics

El PP li critica la falta de lideratge i que “centrifugui responsabilitats”

L'oposició no es conforma amb la ja anunciada compareixença del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per detallar la tercera onada d'ajustos del govern de CiU al Parlament. I demana que sigui el mateix president de la Generalitat, Artur Mas, el que s'expliqui a la cambra.

Les explicacions que ahir va oferir el cap de l'executiu sobre el contingut del tercer pla de retallades per rebaixar el dèficit no van satisfer gens l'oposició, que ahir va demanar una major concreció d'aquestes propostes en seu parlamentària en compliment de l'acord aprovat a l'abril per tots els grups, tret de CiU, perquè qualsevol modificació pressupostària sigui notificada en sessió plenària.

El bloc més crític amb el contingut de les retallades va ser el format pel PSC, ICV-EUiA i ERC, que van acusar l'executiu de seguir un full de ruta massa marcat pels criteris d'austeritat sense incloure cap mesura per augmentar els ingressos. “Castiga el treballador públic, depaupera els àmbits de la sanitat i l'educació i, mentre que Europa s'apunta al creixement, aquí seguim l'ortodòxia més estricta de les polítiques d'austeritat”, denunciava el president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal. Pel president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, “ahir el president Mas va tornar a decebre perquè es doblega davant el poder dels mercats i el PP”. L'ecosocialista va ser un dels més contundents pel que fa a les privatitzacions anunciades per l'executiu. “L'única raó per la qual Mas manté el full de ruta és perquè defensa els interessos dels privats en detriment dels del país”, va criticar en referència a les externalitzacions de les companyies Aigües Ter- Llobregat i Tabasa, en benefici de les empreses Agbar i Abertis. La portaveu d'ERC, Anna Simó, va lamentar la falta de lideratge del president, a qui va acusar de retornar als serveis bàsics a la ciutadania dels anys 80. Simó va demanar a Mas que no apliqui les mesures que li reclama el govern de l'Estat i va instar el president a elaborar de manera immediata una llei per obtenir la hisenda pròpia.

La falta de lideratge també va ser durament criticada pel portaveu del PP, Enric Millo, però per raons contràries a les de la resta de grups de l'oposició. Si bé es va afegir a la crítica conjunta de tota l'oposició per haver introduït una taxa als estudis de segon grau de l'FP en un moment en què es reclama als joves més formació, Millo va lamentar que el president Mas perdés l'oportunitat d'explicar amb “convicció, fermesa i lideratge” les mesures de la nova onada de retallades. I és que, si els populars esperaven ahir trobar-se un president més pròxim a les tesis dels dirigents del PP de Madrid, només van veure un president “resignat i derrotat”.

LA XIFRA

10
dies
marca el reglament del Parlament perquè es convoqui la compareixença de l'executiu des que es fa la petició

Els presidents, amb Merkel

Des de Brussel·les, on és de visita oficial fins avui, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va denunciar ahir que tant Artur Mas com Mariano Rajoy segueixen “l'ortodòxia” de la presidenta alemanya, Angela Merkel, que afronta les retallades “sense cap mesura d'estímul econòmic”. Navarro començava el seu periple europeu amb una reunió amb el comissari de la Competència, Joaquín Almunia, i avui farà el mateix amb el president del Parlament europeu, Martin Schulz. El dia en què ha pres possessió de la presidència de la República Francesa el socialista François Hollande, i a una setmana perquè se celebri la cimera informal del creixement, Navarro va voler conèixer de primera mà les propostes econòmiques que es preparen a Europa i que combinen bona gestió amb polítiques de creixement. Contràriament al que, segons Navarro, va fer ahir el president Mas amb el nou pla d'ajustos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana ordres de detenció contra Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona