Política

Milers d'egipcis protesten per la sentència de Hosni Mubàrak

Els manifestants consideren insuficient la cadena perpètua per a l'expresident i el seu ministre de l'Interior, Habib al Adli

La defensa de Mubàrak anuncia que recorrerà el veredicte

L'expresident egipci pateix una recaiguda quan el traslladaven a la presó

Desenes de milers d'egipcis s'han concentrat aquest dissabte a la plaça Tahrir del Caire per expressar el seu descontentament pel veredicte del judici a Hosni Mubàrak, que consideren massa tou. L'expresident egipci i el seu ministre de l'Interior, Habib al Adli, han estat sentenciats a cadena perpètua per la mort de 800 manifestants durant les revoltes que van acabar amb el règim militar de Mubàrak, mentre que els seus dos fills i sis col·laboradors han estat absolts.

Els manifestants han instal·lat tanques i filats a tots els accessos per impedir el trànsit rodat, mentre que el nombre de persones a la plaça ha augmentat cap al vespre.

Un dels participants en la protesta ha estat l'exaspirant a la presidència Hamdin Sabahi, considerat el candidat dels revolucionaris, que ha arribat a Tahrir en braços dels seus seguidors. També s'ha pogut veure a l'excandidat esquerrà Jaled Ali.

En absència de forces de seguretat, els concentrats han cantat consignes com “El poble vol executar Mubàrak” o “Nul”, en referència a la sentència del Tribunal Penal del Caire que ha absolt l'exmandatari i els seus fills Alaa i Gamal dels càrrecs de corrupció, per haver prescrit. La indignació a Tahrir també s'ha dirigit cap als sis col·laboradors de l'exministre de l'Interior que han estat absolts de l'assassinat de manifestants durant les revoltes.

Un dels punts on s'ha viscut més tensió ha estat el començament del carrer Mohamed Mahmud, que porta fins a la seu d'Interior, i que al novembre de 2011 va ser escenari d'una sagnant batalla. Per evitar nous incidents al voltant del ministeri, els manifestants han format cadenes humanes que impedeixen accedir a l'esmentat carrer.

“No volem problemes. Hem de protestar a la plaça i fer escoltar la nostra veu per aquesta sentència injusta i il·legítima”, ha explicat un dels voluntaris de la cadena humana, Mohamed Alaa Mahfuz, a l'agència EFE.

Temor a una futura absolució

Un altre manifestant, Yaser Ali, s'ha declarat “desil·lusionat” pel què considera un “judici polític i injust”. A més, ha augurat que si el candidat presidencial Ahmed Shafiq, últim primer ministre de Mubàrak, és elegit, “el primer que farà serà posar-lo en llibertat”.

De fet, la defensa de l'expresident egipci ja ha anunciat que apel·larà la sentència que condemna Mubàrak a cadena perpètua. A partir d'avui, els seus advocats tenen 60 dies per presentar un recurs davant la cort de cassació.

Mahmud Hashem, advocat de dos dels antics responsables d'Interior, ha explicat que l'equip defensor de l'expresident recorrerà la sentència després que el tribunal difongui aquesta setmana els fonaments jurídics de la sentència, tal com estipula la llei. Hashem ha assenyalat que la Fiscalia també té trenta dies per apel·lar, però desconeix si ho farà.

L'advocat d'Al Adli, Seam al Bataui, també ha avançat que recorrerà sentència contra el seu client. En la seva opinió, “la condemna d'alguns acusats i l'absolució d'altres pels mateixos fets suposa un desequilibri jurídic”.

L'expresident pateix una recaiguda mentre el traslladaven a la presó

Hosni Mubàrak ha patit una recaiguda pel seu estat de salut en sortir de l'helicòpter que el traslladava des del tribunal fins a la presó, segons ha informat l'agència Reuters.

L'expresident egipci havia estat traslladat en helicòpter fins a la seu de l'Acadèmia de Policia del Caire i a les deu del matí ha estat sotmès a judici. Posteriorment, l'han dut fins a l'interior de la sala de vistes en una llitera i ha estat escoltant el discurs i el veredicte dels jutges protegit per unes ulleres de sol.

Un cop sentenciat a cadena perpètua, el fiscal general d'Egipte ha ordenat el trasllat de l'octogenari militar a la presó de Tora, als afores del Caire. En sortir de l'aeronau, Mubàrak ha patit una recaiguda pel seu fràgil estat de salut i ha estat ingressat a l'hospital del centre penitenciari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA