Política

Rigau sosté que la llei d'educació garanteix la immersió lingüística

Preocupació per la interpretació restrictiva del Tribunal Suprem de l'ensenyament del català

“Som on érem”, reitera la consellera

“Som on érem.” Amb aquestes paraules resumia la consellera Irene Rigau l'abast de la sentència del Tribunal Suprem. La responsable d'Educació volia així, per enèsima vegada des que ocupa el càrrec, treure importància a les decisions judicials adoptades des de Madrid que posen en qüestió la immersió lingüística a Catalunya, una qüestió que va in crescendo des que el Tribunal Constitucional va esmenar, fa dos anys, l'Estatut. Rigau, però, insisteix que la llei d'educació de Catalunya (LEC), aprovada el 2009, garanteix que el català sigui la llengua vehicular a les aules.

La LEC, posterior al decret esmenat per l'alt tribunal i de rang superior, dóna base legal a l'actual model lingüístic. “Les idees fonamentals que el Suprem ha anul·lat són a la LEC, que contínua vigent”, va assegurar Rigau. És per això que no s'ha previst cap canvi amb vista al curs que ve. “Continuïtat i serenitat absoluta als centres”hi va afegir.

La consellera no es va estar, però, de mostrar altre cop la seva preocupació per les interpretacions restrictives que ha fet darrerament el Tribunal Suprem sobre qüestions relacionades amb el model lingüístic a les escoles. Interpretacions, va recordar, que esmenen sistemàticament allò que dictamina el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Rigau ha lamentat que l'alt tribunal consideri que tant el català com el castellà hagin de ser llengües vehiculars al 50% a les aules catalanes. És, al seu parer, una interpretació restrictiva de la sentència del Constitucional d'ara fa dos anys, que va eliminar la consideració del català com a llengua preferent en l'educació i que fixava que tant el català com el castellà eren llengües oficials de Catalunya. El TC, però, deixava a les mans del legislatiu la possibilitat d'adoptar les mesures que considerés necessàries per corregir, si calgués, situacions de desequilibri d'una de les llengües oficials respecte a una altra. I és amb aquest argument que el govern defensa la seva potestat per fixar per llei la immersió lingüística.

Somescola.cat reclama contundència

El govern i el Parlament han de reaccionar amb contundència contra “el pitjor atac” que ha rebut el català. Aquesta és la demanda de Somescola.cat, que agrupa les principals entitats cíviques i educatives del país. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, va denunciar que la sentència no és res més que la constatació del que anunciava la sentència del Constitucional de fa dos anys, l'intent d'oposar la llei a la legitimitat democràtica. “El model d'escola i de societat s'esquerda”, va advertir Casals.

Somescola.cat va mostrar tot el seu suport al govern en l'aplicació de la llei d'educació, alhora que mostrava la seva preocupació per la sentència del Suprem, ja que anteriorment era la resposta a les demandes d'unes famílies en particular, però en aquest cas s'anul·len articles d'un decret. Així ho va destacar Teresa Casals, de la Plataforma per la Llengua, que va insistir que “ara s'ataca tot el sistema de 3 a 6 anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa, els lemes de campanya...

Barcelona