Política

Incrèdula i expectant

La premsa britànica segueix amb cura i preocupació el conflicte entre Catalunya i Espanya

El ‘Financial Times' critica el rei, i ‘The Economist' analitza la situació

La premsa del Regne Unit contempla incrèdula i expectant la crisi política que es viu entre Catalunya i Madrid, i que, segons publica avui el Financial Times en la seva edició impresa, “pot provocar una crisi constitucional en tota regla a Espanya”. El comentari formava part de la informació relativa a la trobada entre els presidents Mas i Rajoy, saldat “sense progrés”, com resa el titular de la informació. El diari econòmic incideix així en la gravetat del fet, atès que “la fragilitat de les finances públiques espanyoles i del sistema bancari fa que sigui desaconsellable per al govern permetre's una ruptura de relacions amb Catalunya, que podria fer dubtar en altres capitals europees i en els mercats financers del futur d'Espanya com un estat unitari.”

De fet, ahir el mateix diari ja advertia de la possibilitat del trencament d'Espanya en un duríssim editorial titulat El discurs del rei, relatiu a la famosa i polèmica carta en què Joan Carles I apel·lava a la “unitat” i a no deixar-se seduir per “quimeres”. Hi rebia tothom, tant la monarquia, “que s'ha vist entelada d'escàndols”, com el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. De la carta del monarca, en l'editorial s'afirmava que “és improbable que sigui decisiva”. De Rajoy es deia que està mancat de la talla d'un “estadista” i criticava la seva manera de governar, que menysté “la necessitat de construir consens”. “Llevat que Rajoy pugui fer un gest plausible [per satisfer] les demandes catalanes, el separatisme no tindrà aturador, digui el que digui el rei”, s'hi llegia a continuació.

Un altre diari que parla de la crisi és el Daily Telegraph. Poc després que Artur Mas finalitzés la seva conferència de premsa, Ambrose Evans-Pritchard, cap de la secció d'economia internacional del diari, comentava amb aquest corresponsal la “incompetència” que demostra el president del govern espanyol, que no sembla adonar-se del que s'està coent a Catalunya.

Per últim, el prestigiós setmanari The Economist es pregunta en un article si Catalunya serà “el pròxim estat independent d'Europa”. En el text, que es publicarà avui en l'edició de paper de la revista, el setmanari es fa ressò de la manifestació de l'Onze de Setembre i de la trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy, i assegura que “no està clar que els independentistes siguin, com diu el rei espanyol, simples perseguidors de quimeres”. “Les causes directes dels problemes econòmics de Catalunya són la recessió i l'administració ruïnosa dels anteriors governs regionals. La independència no canviarà això”, defensa el rotatiu. Segons The Economist, Rajoy ara “té por” d'intervenir les autonomies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.