Política

Els partits catalans retreuen a Rajoy el seu immobilisme

Només ERC avala el pas de Mas, la resta qualifiquen el resultat de “decebedor” i mostren recel amb vista a les eleccions anticipades

Altres veus a l'Estat espanyol, excepte el PP, reclamen més diàleg

Decepció, fracàs i immobilisme. Aquestes són les paraules que més es van repetir ahir entre representants dels partits catalans i de la resta de l'Estat espanyol un cop es va saber el resultat de la trobada entre els presidents Artur Mas i Mariano Rajoy. No per anunciada, va deixar de causar sorpresa la nul·la resposta que Rajoy va donar a la petició de pacte fiscal que el cap de l'executiu català portava sota el braç amb l'aval del Parlament. A excepció del PP, bona part de les crítiques, tant polítiques com sindicals se les va emportar Rajoy per “l'immobilisme” demostrat. Només ERC va reiterar que el resultat de la reunió demostra que “els independentistes teníem raó”. “Negociar amb l'Estat és una pèrdua de temps”, assenyalava el president d'aquesta formació, Oriol Junqueras. El PSC va repartir cap als dos costats. El primer secretari, Pere Navarro, es feia creus que en dues hores es pogués despatxar el contingut d'una reunió, el pacte fiscal, que s'ha treballat al Parlament durant tants mesos. D'“irresponsable” va qualificar Navarro tant l'actitud de Mas com la de Rajoy. Des de Catalunya, a les veus dels partits es van afegir les d'agents econòmics com ara Foment del Treball, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona reclamant diàleg i consens. Els sindicats CCOO i la UGT, valedors del pacte fiscal, també van retreure falta de diàleg a Rajoy. Ciutadans, amb l'intent de marcar distàncies amb el PP, també va llançar diatribes als dos presidents, que va acusar d'“irresponsables”, l'un per “omissió” i l'altre per “acció”. Però, en aquest cas, les queixes no eren perquè Rajoy fes el sord amb les reivindicacions fiscals, sinó per “no haver orquestrat un discurs clar contra l'independentisme”. Quant al PP, per Alícia Sánchez-Camacho, que ahir deia que parlava en nom de tots els populars, el tarannà de Rajoy va ser “constructiu” i retreia a Mas “que anés a imposar el pacte fiscal”.

Les crítiques al resultat de la reunió van anar acompanyades del recel expressat amb vista a una de les vies de sortida que es planteja com la més viable, la convocatòria d'eleccions, a la qual ahir també es va referir Mas. Fer-ho a la tardor altera els calendaris de cadascun dels partits, des de CiU fins a ICV i ERC passant pel PSC, al qual se li afegeix la tria de candidat. Tots van assegurar estar preparats per a uns nous comicis, quan fa dos anys dels últims, però albiren altres possibilitats com ara la convocatòria d'un referèndum pel dret a decidir. És la petició que ahir van formular ERC i ICV. Els ecosocialistes aposten per un gran acord nacional –en què s'inclogui el PSC– a favor del dret a decidir per desencallar la situació. A l'opció d'una consulta, ERC hi afegia l'ús d'una majoria parlamentària, que “ja hi és”, asseverava, per a la consecució de l'estat propi. Els diputats de SI demanaven un “govern de concentració sobiranista”. El PSC i ICV van recordar a Mas que unes eleccions no taparan el “fracàs” de la política de retallades del govern de CiU.

A la resta de l'Estat, les demandes anaven destinades a la reclamació de diàleg i a la “preocupació” que generen les “pretensions” de Catalunya, segons va expressar el president del BBVA, Francisco González. Els dirigents del PP d'altres comunitats van ser els més contundents. El president valencià, Alberto Fabra, va assegurar que el País Valencià i Múrcia “estan més legitimats” que Catalunya per reclamar un millor finançament. El vicepresident de la Junta d'Andalusia, Diego Valderas (IU), apostava per un model federal contra el centralisme del PP, criticat també des de Coalició Canària.

Exciten sentiments nacionalistes de victimisme per avançar cap al sobiranisme
Antonio Basagoiti
president del pp al país basc

LES FRASES

Són un error les eleccions anticipades, cal un govern de concentració sobiranista
Alfons López Tena
portaveu de SI al parlament
És decebedor i irresponsable que en dues hores es trenquin negociacions
Pere Navarro
primer secretari del psc
Em preocupen les pretensions fiscals perquè Catalunya és una part important d'Espanya
Francisco González
president del bbva
Per assolir l'estat propi necessitem una majoria parlamentària, que ja hi és
Oriol Junqueras
president d'ERC
El País Valencià està més legitimat que Catalunya per reclamar un millor finançament
Alberto Fabra
president del país valencià (PP)
Mas ha entrat a La Moncloa com a president i n'ha sortit com a candidat
Joan Herrera
secretari general d'ICV
Espanya necessita un avenç en matèria federal contra el centralisme que ofega les comunitats
Diego Valderas
vicepresident andalusia (IU)
CiU té una estratègia perfectament planificada per no parlar de retallades
Jordi Cañas
diputat de ciutadans
Demanaria a Rajoy i a Mas que facin un esforç sincer i obrin un camí de sensatesa
Patxi López
lehendakari del país basc (PSOE)
No es pot imposar un pacte fiscal, en un país seriós no tocarien eleccions anticipades
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp a catalunya
Nacionalisme és igual a independentisme, i a Espanya no es pot permetre
José Ramón Bauzá
president de les balears (PP)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.