Política

CiU es mentalitza per a les anticipades en una cimera

Els diputats de la federació es troben a la Seu d'Urgell per preparar el curs polític, i la construcció de l'estat propi acaba centrant el debat intern

Les bases de CDC, mobilitzades per a l'avançament

Havia de ser una tancada per preparar el curs polític, però es va convertir en una cimera de mentalització per a les eleccions anticipades i la nova etapa de construcció de l'estat propi dins de la Unió Europea. El cop de porta de Mariano Rajoy al pacte fiscal va enganxar ahir el grup parlamentari de CiU a la Seu d'Urgell. Hi eren des de dimecres per traçar les línies mestres del període de sessions que comença la setmana vinent i abordar les principals qüestions sectorials. Però als passadissos i al sopar de dimecres no es parlava de res més que no fos l'inici de l'etapa postautonomista, segons fonts de la federació.

Ni el debat de política general que comença dimarts serà el debat tradicional de cada any, ni hi haurà inici de curs parlamentari, sinó el colofó de la legislatura més curta. Perquè, tot i que el president de la Generalitat, Artur Mas, no va pujar fins a l'Alt Urgell, dins de la federació es donen per fetes les eleccions anticipades i en les travesses guanya força la data del 25 de novembre, tot i que el president continua preservant el secret més ben guardat.

Després que Mas hagi aclarit que durant el debat parlamentari de la setmana vinent explicarà el seu projecte i escoltarà el parer dels partits, perd força la data del 18 de novembre. Perquè s'hi celebressin els comicis seria necessari que el decret de convocatòria es publiqués al Diari Oficial de la Generalitat dimecres vinent, que és el segon dia del debat i l'endemà de la reunió del Consell Executiu, en què, hipotèticament, Mas informaria els consellers de la deci-
sió. Amb la publicació es dissoldria la cambra i es comptarien els 54 dies
exactes que fixa la llei
electoral perquè se celebrin les eleccions, segons fonts parlamentàries.

Perquè els comicis siguin el 25 de novembre, el decret s'hauria de publicar el 3 d'octubre. Perquè siguin el 2 de desembre, el dia 10 del pròxim mes. És tradició que el president reuneixi el Consell Executiu abans de fer-ho públic. Ara bé, una cosa és l'anunci de l'avançament a la ciutadania i una altra la formalització final de la convocatòria mitjançant l'aprovació i la publicació del decret que comporta la dissolució de l'hemicicle; que és l'últim pas a seguir.

Sense marxa enrere

Diversos diputats presents en la trobada d'ahir coincidien a llegir el “no” de Rajoy al pacte fiscal com l'inici d'una nova etapa que no té marxa enrere. Dins de CiU les eleccions anticipades es perceben com la manera més immediata de revestir de legitimitat democràtica el procés que ja ha engegat Mas des de la presidència de la Generalitat. Els comicis es convertirien en un plebiscit perquè la ciutadania aclareixi si vol que el líder de CiU capitanegi, o no, el salt de l'ordenament jurídic espanyol per a la construcció d'un estat català integrat a la UE. Alguns dirigents, a més, demanen que el procés es faci amb solvència i atenent a la complicada situació financera que travessen tant la Generalitat com els ajuntaments.

En espera que Mas aclareixi al Parlament si convoca les eleccions, el conseller d'Economia, An-dreu Mas-Colell, aprofundia ahir en una de les claus del procés des de la Seu: la necessitat que sigui pacífic i democràtic. Segons les mateixes fonts, Mas-Colell va defensar que Catalunya té un paper menor des del punt de vista geoestratègic dins d'Europa, però per a qualsevol altre estat del món és essencial que hi hagi pau al vell continent.

Feina feta

CiU juga amb avantatge respecte a la majoria de partits amb vista a les eleccions anticipades. Les bases de CDC estan mobilitzades des del congrés del març, quan el partit va incloure l'estat propi dins del seu full de ruta. D'aleshores ençà han multiplicat els actes al territori per preparar l'assalt a la hisenda pròpia.

Convergència manté l'objectiu d'ampliar la base social favorable al nou estat, amb l'àrea metropolitana i l'empresariat com els dos grans fronts a penetrar. I és que CiU s'aboca ara al repte de fer creïble el seu projecte als no convençuts. En aquest esforç de pedagogia juga un paper essencial la trobada Mas-Rajoy d'ahir: el d'evidenciar l'encaix impossible als ulls de tothom.


La federació buscaria una legitimació del procés a les urnes

Duran: “Sense precipitar-nos, hem de decidir”

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, es va situar ahir al costat d'Artur Mas en una mostra de la cohesió de CDC i UDC enmig de la deriva sobiranista, malgrat que els socialcristians mantenen de moment un projecte polític confederal. “El president Mas m'ha explicat la reunió amb Rajoy. No ha anat bé. Res de pacte fiscal”, va escriure Duran a través del Twitter pocs minuts després de l'inici de la compareixença pública del president. Duran va manifestar que està “totalment d'acord” amb el diagnòstic i el projecte de Mas. “Sense precipitar-nos, hem de prendre decisions”, hi va afegir.
El també president del comitè de govern d'Unió Democràtica va subratllar que “la porta” al pacte fiscal “l'ha tancada Rajoy, no Mas”.

Estava previst que Duran viatgés ahir fins a Roma per entregar la medalla Manuel Carrasco i Formiguera al fundador de la comunitat de Sant Egidi, Andrea Riccardi. No obstant això, finalment no va agafar l'avió des de Madrid per problemes de
salut i va tornar a Barcelo-
na amb tren, segons fonts del partit socialcristià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
polònia

Les menors podran comprar la píndola de l’endemà sense recepta

barcelona
estats units

Els proisraelians ataquen els universitaris propalestins a Los Angeles

barcelona
dinamarca

El govern introdueix el servei militar obligatori per a dones

barcelona
guerra a gaza

Washington estudia acollir refugiats palestins que han fugit de la Franja

barcelona
estats units

La policia desallotja els universitaris de Columbia crítics amb Israel

barcelona
Eleccions 2024

El català agafa protagonisme

Barcelona

Hora d’aplicar l’amnistia o prevaricar

Madrid

Retrocés dels drets laborals a Europa

Brussel·les

Comprar per abaixar lloguers

Girona