Política

Mas titlla de “demagògiques” les crítiques d'ICV a les retallades i la política fiscal

El president de la Generalitat rebutja que vulgui convertir les properes eleccions en un “plebiscit personal”

Rebutja que CiU governi pels rics i assegura que ICV hauria fet els mateixos ajustos si governés

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha titllat de “demagògics” els atacs d'ICV-EUiA a les retallades i a la política fiscal de CiU. Mas ha negat que el seu govern estigui governant només en defensa dels rics, i ha recordat que a Catalunya és on es paga el tipus més alt de l'IRPF.

En el seu torn de rèplica al discurs de Joan Herrera dins el debat de política general, Mas ha assegurat que està “bàsicament d'acord” amb les consideracions del líder d'ICV pel que fa a l'“eix nacional”. En aquest context, s'ha mostrat favorable a buscar “àmplies majories” pel dret a decidir.

En canvi, ha rebutjat que vulgui convertir les properes eleccions en un “plebiscit personal”. Així, ha assegurat que això “és exactament el contrari” del que pretén. Mas ha explicat que un procés de la complexitat del que vindrà l'ha de liderar el president del país i que no ho pot fer des d'una posició de debilitat. Aquest període ha de ser “curt, molt intens” i ha d'incloure l'opció que, si les coses no surten bé, “aquesta persona pugui ser-ne la màxima responsable també”, ha continuat.

Les coincidències, però, s'han acabat quan el debat ha tractat de les polítiques socials i fiscals. Així, el president del govern ha defensat que les retallades s'han aplicat “d'acord amb la renda en un moment en què no es pot garantir la universalitat”. “Aquest és el discurs i no hauria d'estar tan lluny del seu”, ha apuntat.

Ara bé, també ha volgut deixar clar que “agradi o no agradi, la línia d'austeritat que marca Europa és obligada”. “Si volen una cosa diferent, vagin a Estats Units”, ha suggerit. “No hi ha dogmatisme, hi ha una mica de tocar de peus a terra”, ha insistit.

En matèria fiscal, ha admès que no tenen la mateixa opinió pel que fa a l'impost de successions, però ha negat que CiU estigui governant pels rics. En aquest sentit, ha recordat que a Catalunya es paga el tipus més alt de l'IRPF i no s'ha bonificat l'impost de patrimoni, com a d'altres comunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials a la demarcació

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES