Política

Montblanc i La Garriga es declaren “territori català lliure”

La capital de la Conca de Barberà aprova per unanimitat una moció consensuada per tots els grups

El ple de La Garriga decideix també instal·lar una estelada a l'entrada del municipi

Els municipis de Montblanc (Conca de Barberà) i La Garriga (Vallès Oriental) s'han afegit aquesta setmana a la cinquantena de municipis que des de principi de setembre s'han declarat “territori català lliure”.

El ple de l'Ajuntament de Montblanc va aprovar aquest dimecres al vespre per unanimitat declarar la capital de la Conca de Barberà “territori català lliure i sobirà”. Els set regidors d'Agrupament Catalanista de Montblanc (ERC) al govern, i els sis de l'oposició, d'Entesa de Montblanc, CiU, la FIC i el PSC, van votar a favor d'un text prèviament consensuat i presentat per tots els grups.

L'alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ha destacat la unanimitat en l'aprovació, que fins ara no s'havia donat en una capital de comarca. “Sempre estarem a primera fila”, ha afirmat en declaracions a l'ACN.

“Montblanc és un municipi catalanista i l'aprovació de la moció s'ha portat amb absoluta normalitat, com quan vam hissar l'estelada a l'Ajuntament en la Diada Nacional i tothom ho va trobar ben normal”, ha explicat l'alcalde. “De fet, a Montblanc sobtaria que pengéssim la bandera espanyola al balcó, això sí que seria estrany”, ha afegit.

La moció insta el Parlament a iniciar el procés de declaració de sobirania nacional catalana i convocar els referèndums i comicis necessaris “en el termini més breu possible”, abans de l'11 de setembre de 2014.

Clam per la independència al plenari de La Garriga

L'Ajuntament de La Garriga també va aprovar ahir una moció en el mateix sentit, que va ser rebuda pel públic present a la sala de plens amb una forta ovació i crits d'“in-inde-independència!”.

En aquest cas, la iniciativa va comptar amb el suport dels 7 regidors de CiU, els 3 d'Acord, els 2 de SI i els 2 d'ICV-EUiA. Els 2 regidors del PSC i l'únic del PP hi van votar en contra. El govern de La Garriga està format per CiU i Acord.

La moció també declara el municipi “territori català lliure”i demana al Parlament que “sotmeti a votació la declaració unilateral de sobirania nacional de Catalunya en el termini més breu possible i que convoqui un referèndum sobre la independència de Catalunya”.

En aquest sentit, l'alcaldessa Meritxell Budó ha assegurar que “fan falta amplies majories socials” perquè “el referèndum s'haurà de guanyar per una diferència clara”. El tinent d'alcalde i regidor d'Acord, Jordi Perales, ha celebrat la declaració de territori lliure i ha indicat que “com Ajuntament havíem de donar una desposta al clam de l'11 de setembre”. El socialistaÀlex Valiente, que va votar en contra de la moció, ha explicat que el seu grup estaria a favor d'una moció on només es demani la celebració d'un referèndum.

Una estelada a l'entrada del municipi

En el mateix ple es va aprovar la instal·lació d'una estelada de fons blau a l'entrada del municipi. La moció, presentada per SI, CiU i Acord, proposa ubicar el pal per hissar la bandera a la rotonda que hi ha just després de la sortida de la C-17. A banda d'aquests grups, la proposta va comptar amb el suport de I'CV-EUiA i l'oposició de PSC i PP.

L'alcaldessa ha assegurat que la bandera “no vol provocar cap trencament al municipi”, sinó que l'objectiu és “treballar perquè Catalunya pugui esdevenir un nou estat”. Segons ella, “estem en un moment crucial” i que detalls com aquest “ajuden a engruixir la massa social” que vol que Catalunya tingui un estat propi. En canvi, el PSC hi va votar en contra perquè “no sabem si l'estelada representa la totalitat de la ciutadania de La Garriga”, segons ha explicat el portaveu socialista Alex Valiente.

Els membres de les JERC i de l'ANC, que omplien la sala de plens, van aplaudir amb vehemència l'aprovació de la moció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona