Política

Geli demana una consulta d'autodeterminació i Ros demana al PSC no obviar el debat independentista

L'exconsellera de Salut i diputat del PSC reclama que les relacions amb l'Estat siguin “d'igual a igual”

L'alcalde de Lleida considera que els socialistes no han de permetre que CiU monopolitzi el “procés constituent”

L'exconsellera de Salut i diputada del PSC per Girona, Marina Geli, ha defensat una consulta sobre l'autodeterminació, avalada per la legislació catalana, mentre que l'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, ha demanat al seu partit no obviar el debat sobre la independència.

“Catalunya ha de fer el seu camí dins d'Europa i canviar la relació amb Espanya” mitjançant una reforma de la Constitució, ha assegurat aquest dijous Àngel Ros en declaracions a TV3.

Mentrestant, Geli ha advocat perquè les relacions entre Catalunya i Espanya siguin “d'igual a igual”, ha indicat en declaracions a Catalunya Ràdio i Ràdio 4 , i també en diversos apunts en les xarxes socials.

“Si Espanya no ens deixa fer un referèndum, s'hauran d'habilitar mecanismes perquè el poble parli des de Catalunya”, ha indicat aquest dijous l'exconsellera de Salut entre 2003 i 2010.

“No estem en contra dels independentistes; de fet, reclamem sobirania plena en alguns aspectes”, ha assegurat Geli, advocant perquè l'estratègia del seu partit per als pròxims anys es basi al 'dret a decidir', la reactivació econòmica, la cohesió social i regeneració democràtica.

Segons Ros, Catalunya està vivint un verdader procés “constituent”, i en aquest context el PSC no pot quedar al marge del debat, per evitar que CiU ho monopolitzi, com podria passar si el partit manté la seva estratègia actual d'oposició frontal a l'independentisme.

Ros ha defensat una reforma constitucional i, en aquest “període constituent”, l'esquerra catalana també ha de ser present i no facilitar que CiU ho monopolitzi, ha recalcat l'alcalde de Lleida.

Aquestes declaracions de Geli i Ros arriben l'endemà de fer-se públic un manifest on dirigents del PSC defensen una 'Catalunya Estat', un text que també rubriquen altres històrics de l'anomenat sector catalanista del partit com els exconsellers Antoni Castells, Antoni Siurana i Ernest Maragall, entre d'altres.

Aquest dijous a partir de les 20.00 hores, el PSC de Girona celebra la seva assemblea, on haurà de proposar als seus candidats a les eleccions catalanes.

En aquesta carrera poden estar, a més de Geli, l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, i el regidor de Girona Ignasi Thió, que va disputar a Fernández el lideratge a la federació socialista de Girona a l'últim congrés, que es va fer al començament de l'any.

Fonts socialistes han apuntat a Europa Press que a la federació de Girona hi ha gran malestar amb la direcció del PSC, i prova d'això és que va ser el territori on hi va haver més avals per a Montserrat Tura en el Consell Nacional que aquest diumenge va elegir Pere Navarro com a cap de llista del PSC a les catalanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona