Política

Homs titlla de “no democràtica” l'actitud de Margallo quan critica l'expressió “pacífica” del Camp Nou

El portaveu del govern creu que l'Estat juga al “joc dels disbarats” quan demana ara a Europa que s'expressi amb una sola veu

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha titllat de “no democràtica” l'actitud del ministre d'Exteriors, José Ignacio García Margallo, quan diu que el clam del Camp Nou de diumenge perjudica la imatge d'Espanya. “El que està dient és que no accepta l'expressió lliure i democràtica de la gent del Camp Nou, i que ho digui el cap de la diplomàcia espanyola posa nota a la qualitat democràtica del govern espanyol”, ha dit Homs a Catalunya Ràdio. Segons el portaveu del govern, aquestes declaracions són “especialment greus”, perquè la iniciativa del Camp Nou va ser “convivencial, respectuosa i no es van proferir insults urbi et orbe”.

Feta aquesta crítica, també ha ironitzat sobre la petició d'Espanya a Europa perquè s'expressi amb una sola veu quan parla de Catalunya. “Aquests del govern espanyol em tenen ben despistat. Fins ara deien que Catalunya no tenia recorregut i ara, això que era tan clar, ara ho han de preguntar a Brussel·les si era així de clar”, ha subratllat.

Homs ha constatat que el que està fent el govern espanyol és jugar al “joc dels disbarats” amb aquest tema, a “qui l'encerta l'endevina”. De fet, ha tornat a citar el propi Margallo quan va dir taxativament que la normativa internacional no permetia un procés d'independència de Catalunya. “Ara resulta que ho han de preguntar”, ha insistit.

En aquest punt, ha indicat que tot i que la Generalitat té les seves limitacions des del punt de vista de la relació formal, sí que farà servir els canals informals per explicar la seva versió.

La Constitució preveu referèndums d'autogovern

I precisament, un dels arguments que Catalunya mostrarà a Europa és que la pròpia Constitució preveu que els catalans puguin celebrar un referèndum per pronunciar-se sobre el seu nivell d'autogovern. Ha recordat que per això es va consultar sobre l'Estatut, cosa que no fan altres comunitats quan reformen el seu. La pròpia normativa espanyola va preveure dos tipus de referèndums vinculants: la reforma de la Constitució i la consideració del nivell d'autogovern de Catalunya i d'Euskadi.

“Qui té l'última paraula en l'autogovern de Catalunya és el poble de Catalunya, que en un referèndum vinculant pot dir que sí o que no. I qui digui el contrari fa el ridícul”, ha considerat.

Castellà com a llengua oficial

Després que el president d'ERC, Oriol Junqueras, opinés que el castellà hauria de ser llengua oficial en una futura Catalunya independent, Homs hi ha coincidit, i ha remarcat que l'Estatut ja reconeix el català com a llengua pròpia i el castellà com a llengua oficial juntament amb el català.

Pel que fa als recursos del Fons de Liquiditat, que Catalunya espera per poder pagar els concerts, Homs ha reiterat el que ja va expressar el president de la Generalitat, Artur Mas, dissabte. “És penós que un país com el nostre, on els ciutadans fan un esforç notable contribuint, pagant impostos a l'erari públic, que ens trobem en una situació tan paupèrrima”, s'ha queixat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes