Política

Cop de porta del PP i del PSOE al dret a convocar un referèndum

El Congrés rebutja una moció d'ERC per traspassar la competència a la Generalitat

La petició ha tingut l'aval de CiU, PNB, ICV i Amaiur

El PSC també s'hi oposa

Amb el ressò de la manifestació de l'Onze de Setembre i del clam al Camp Nou, els republicans van sotmetre ahir a debat una hipotètica transferència a la Generalitat de la competència de convocar un referèndum sobiranista sense necessitat de disposar del segell de l'Estat. Si bé el resultat va ser previsible: cop de porta del PP i del PSOE –amb el suport entusiasta d'UPD– a la proposició d'ERC, el fet que la petició arribi al Congrés a les vigílies de la cita basca i gallega i, sobretot, en plena precampanya pel 25-N, va permetre un cop més visualitzar les posicions antagòniques sobre el dret que, segons Alfred Bosch, tenen els catalans de decidir el seu futur.

El portaveu republicà es preguntava quina mena d'argument és dir que és il·legal votar, alhora que alertava contra el signe de “debilitat” que des de l'executiu espanyol s'apel·li fins i tot a la força per avisar que s'impedirà que els catalans exerceixin el dret a l'autodeterminació. Davant d'aquest fet, Bosch assegurava que, digui el que digui l'Estat, “volem votar i votarem”.

Suport a la iniciativa

La proposta dels republicans va ser compartida per Jordi Xuclà, de CiU; Aitor Esteban, del PNB i Jon Iñarritu, d'Amaiur. També Joan Coscubiela, d'ICV, s'hi va adherir, tot subratllant que el concepte de sobirania que estableix la Constitució “ha quedat totalment obsolet”.

Mentrestant, i en contra de l'actitud mostrada pels darrers dies per la cúpula del partit, el dirigent del PP Arturo García Tizón va evitar la confrontació i va limitar-se a utilitzar arguments jurídics per justificar la seva negativa a permetre una iniciativa que insistia que no té cap base legal. També el PSOE, a través de Ramón Jáuregui, va rebutjar que la Generalitat s'adjudiqui aquesta prerrogativa subratllant que per resoldre un “problema tan delicat” el camí no és el de convocar un referèndum que dividirà la ciutadania, sinó que el que cal fer és el que sempre assegura que ha fet el PSOE: “dialogar i pactar”. Aquest cop, si bé s'admetia que hi ha hagut “cert debat intern”, el PSC no ha plantat batalla per intentar modificar la posició del grup socialista. Tot el contrari, abans que s'iniciés el debat, Pere Navarro avançava que votarien “no” per considerar que ERC havia portat una proposta “parany” que no té cap mena de sentit. Així, negava les informacions que apuntaven que el PSC, un cop més, estava dividit i se sentia incòmode per haver de rebutjar la iniciativa.

S'ha de tenir una actitud de respecte cap a la voluntat de la majoria del poble
Jordi Xuclà
diputat de ciu
Els catalans volem votar, i votarem, perquè la democràcia sempre guanya
Alfred Bosch
portaveu d'erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes