Política

La xarxa bull amb les declaracions de Wert

L'etiqueta ‘#EspañolizarEs' es converteix en un dels temes del dia a Twitter

L'escriptor Joan Carreras troba un acudit del 1937 que ja caricaturitzava la voluntat de l'Estat d'“espanyolitzar” Catalunya

Les paraules del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que ha manifestat que la intenció del govern estatal és “espanyolitzar els alumnes catalans” han indignat molts internautes i han despertat la ironia dels usuaris de les xarxes socials.

L'etiqueta #EspañolizarEs, creada per comentar les paraules de Wert, s'ha convertit en un dels temes més populars a Twitter arreu de l'Estat. El tuit més repiulat ha estat el d'un internauta que ha definit “espanyolitzar” com cridar “jo sóc espanyol, espanyol”,“portar la bandera d'Espanya al polo, cinturó i polsera i després defraudar Hisenda”. En canvi, un altre usuari ha apuntat que és “matar 20 milions de nadius americans i celebrar-ho cada 12 d'octubre”. L'ironia en torn al concepte d'“espanyolitzar” també ha tocat la monarquia (“és aprendre a caçar elefants per acabar disparant-se al peu”); la tauromàquia (és dir que els toros són cultura i reduir la despesa en educació) o la lingüística (“és agafar una paraula en anglès, destrossar-la perquè sembli castellana i cobrar un sou de la RAE”).

Acudit intemporal

Però una de les aportacions més interessants de la xarxa al debat sobre les declaracions de Wert ha arribat des del passat. L'escriptor Joan Carreres ha recuperat i difós un acudit gràfic del dibuixant Lorenzo Goñi publicada el 1937, en plena Guerra Civil, en què un general de les tropes franquistes arenga les tropes amb la frase “Anem a Espanyolitzar Catalunya!”. La vinyeta, va ser publicada el 5 de març de 1937 al setmanari humorístic republicà L'Esquella de la Torratxa.

Carreres ha explicat a que ha provat de buscar a Internet si la frase si la frase s'havia dit anteriorment i s'ha trobat amb l'acudit de Goñi. L'escriptor ha remarcat que la que la vigència de l'acudit l'any 2012 “ens fa pensar” i ha considerat que “la frase és genocida”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Els colons avancen a l’ombra de Gaza

Beirut

Catalunya, davant una nova cruïlla

Barcelona

Quinze opcions i sense mascareta

Girona

El periple del vot exterior

Barcelona

El sufragi no és universal

BARCELONA
Guerra a Gaza

Troben vuitanta cossos enterrats a tres fosses a l’hospital Al-Shifa

Barcelona
Pròxim Orient

Els Emirats Àrabs rebutgen la idea de participar en l’administració civil de Gaza

Barcelona
Perú

La fiscalia obre diligències contra Boluarte per encobrir el seu germà

Barcelona
política

Tot a punt per al 12-M: Més de 5,7 milions d’electors podran votar en 8.940 meses

barcelona