Política

Junqueras: “La banca espanyola, més que rescatar-la, cal jutjar-la”

El líder d'ERC explica explicat que la renda mitjana dels catalans ha disminuït de forma constant des de fa 15 anys “i per això costa més arribar a final de mes”

Junqueras recorda que fa quatre anys ERC va presentar una iniciativa per frenar els desnonaments i el PP, PSOE i CiU van votar en contra

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha considerat aquest dissabte “molt injust” que el govern espanyol dediqui una gran part del pressupost a salvar els bancs, quan “a la banca espanyola no se l'ha de rescatar, sinó jutjar” i demanar-li responsabilitats per la seva gestió. En un míting celebrat a Vilanova i la Geltrú davant unes 300 persones, Junqueras ha explicat que la renda mitjana dels catalans ha disminuït de forma constant des de fa quinze anys, “i per això ens costa més arribar a final de mes, i hi ha gent que no pot pagar el seu habitatge i li tallen la llum i l'aigua”. I és que, segons el candidat a la Generalitat, “el problema va més enllà dels desnonaments, perquè a Catalunya hi ha 840.000 aturats i hi ha milers de famílies sense cap ingrés”.

Després d'assenyalar que la gent “intueix que els resultats de les eleccions del 25N poden ser decisius perquè Catalunya emprengui un nou camí”, ha recordat que “l'aigua i la llum són serveis bàsics”, pel que “no pot ser que els tallin només perquè hi ha moltes famílies que no compten amb els ingressos per pagar-los”.

“Si algú creu que això no és una tragèdia que m'acompanyi a una visita de les que faig jo per veure els problemes i com pateix la gent”, ha indicat Junqueras, que és alcalde de Sant Vicenç dels Horts.

Sobre l'anunci realitzat ahir a la nit pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, d'aplicar una moratòria en els desnonaments pendents d'executar en els casos de persones molt necessitades, Junqueras ha dit que “és una llàstima que quan fa quatre anys ERC va presentar una iniciativa per frenar els desnonaments votessin en contra al Congrés PP, PSOE i CiU”.

“Per què han tardat tant de temps a donar-nos la raó? Perquè ens hauríem estalviat molt sofriment”, ha apuntat.

Sobre els desnonaments instats per entitats bancàries, ha recalcat: “La banca espanyola, més que rescatar-la, caldria jutjar-la” per demanar-li responsabilitats per la seva gestió davant qüestions com la bombolla immobiliària i la concessió d'hipoteques.

“Sabeu l'últim que va fer l'anterior president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero?, ha preguntat, “doncs va ser indultar el vicepresident del Banc de Santander, aquesta és l'actitud correcta en un partit que es denomina d'esquerres?”, s'ha tornat a preguntar Junqueras.

Al seu entendre, “a qui cal rescatar és als ciutadans, als nostres treballadors, autònoms, empresaris i estudiants”, i “si cal desnonar algú, que sigui els directius bancaris que s'han emportat els nostres estalvis a les seves cases”.

El líder d'ERC ha afegit: “Ens diuen que per salvar bancs fa falta crear un banc dolent, i per salvar les autopistes un altre, doncs bé siguem pràctics, que facin un banc dolent molt gran per rescatar aquest Estat dolent i que a nosaltres ens deixin en pau”.

L'actor Toni Albà, que a l'acte ha expressat el seu suport a ERC, ha llegit un fragment del monòleg de Hamlet escrit per Shakespeare, i ha afegit que “ser o no ser català”, perquè “som però no podem ser, perquè som a l'Estat espanyol, i ja que estic fart de pagar a aquest Estat, vull un Estat català”.

Albà ha ofert al públic del míting una breu representació de la seva coneguda imitació del Rei Joan Carles, i en to irònic ha mostrat un DNI i un passaport de la “futura República Catalana” que, segons ha precisat, “són provisionals i no tenen validesa legal, però aviat la tindran”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes