Política

El jutge imputa Vela dues hores després de presentar la seua dimissió

El magistrat del TSJ, José Flors, cita l'exconseller d'Hisenda i a l'Interventor de la Generalitat a declarar el pròxim 12 de desembre

La causa podria passar a un tribunal ordinari, ja que Vela no és diputat i amb la seua eixida del govern perd la condició d'aforat

Flors reclama als mitjans de comunicació proves audiovisuals sobre el document que Vela va lliurar a Blasco a les Corts

El magistrat José Flors, encarregat d'instruir la denúncia interposada per la Fiscalia relativa a la presumpta filtració d'un informe del conegut com a cas Cooperació al diputat del PP en les Corts, Rafael Blasco, ha citat a declarar el fins fa unes poques hores conseller d'Hisenda, José Manuel Vela, i l'interventor de la Generalitat, Salvador Hernández García, en qualitat d'imputats, el pròxim 12 de desembre.

L'instructor ha dictat aquesta providència el mateix dia que Vela ha anunciat la dimissió, cosa que suposa la seua eixida del govern valencià i, per tant, deixa d'estar aforat davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, ja que no és diputat. Aquesta circumstància obligarà el magistrat a derivar la causa al Deganat, quan tinga coneixement escrit d'aquesta dimissió –o bé perquè ho sol·licite d'ofici, o bé perquè ho reclame el ministeri públic–, perquè es repartisca a un jutjat d'instrucció ordinari. Així, el més probable és que José Flors no arribe a prendre declaració ni a Vela ni a Hernández

Pràctica de proves

No obstant això, fins que no es produïsca aquest fet, el magistrat manté una providència en la qual, a més de sol·licitar la declaració com a imputats, reclama altra sèrie de proves. Entre aquestes, acorda que se li requerisca al lletrat major de les Corts que aporte, en el termini de tres dies, el suport audiovisual que continga l'enregistrament íntegre de la sessió de la cambra valenciana el dia 20 de novembre de 2012.

En aquest enregistrament, “segons sembla” –matisa el magistrat–, van quedar gravades les imatges en les quals José Manuel Vela va fer lliurament al diputat Rafael Blasco, imputat en el cas Cooperació, d'un sobre que contenia un determinat document, que després Blasco va estar llegint.

Aquest sobre va arribar a Blasco després de passar per les mans d'una diputada que va fer d'intermediària entre Vela i ell. Referent a això, el magistrat també sol·licita que s'esbrine i es comunique la identitat d'aquesta persona, que ocupa l'escó posterior esquerre al del fins hui conseller.

D'altra banda, el jutge sol·licita al viceinterventor general de la Intervenció General de la Generalitat que aporte, en el termini màxim de tres dies, la identitat dels funcionaris encarregats de la plasmació mecànica de l'informe, que va ser demanat a l'ens per part del jutjat d'instrucció número 21 de València, òrgan que inicialment va investigar el procés de les ajudes atorgades per part de l'extinta Conselleria de Solidaritat a diferents fundacions. Així mateix, demana que s'identifiquen les persones que signen l'informe sota diferents sigles, per a prendre'ls declaració en qualitat de testimonis.

A més, el magistrat demana la identitat de tot el personal de la Intervenció General de la Generalitat que haja tingut coneixement de l'ofici del jutjat i intervingut, de qualsevol manera, en el seu emplenament i en la seua redacció; així com qui haguera intervingut o participat en la redacció de qualsevol esborranys previs d'aquest document remés al jutjat, o que hagen tingut contacte amb aquest o els seus esborranys previs, fins que finalment va ser remés a l'òrgan judicial.

Mitjans de comunicació

El magistrat també dedica part de la seua providència a requerir informació als mitjans de comunicació. En concret, requereix el director del diari Levante-EMV que aporte, per a la seua unió a la causa, el revelatge de les fotografies originals de les imatges que apareixen publicades en l'edició del periòdic corresponent al 21 de novembre, relatives al lliurament per part de Vela a Blasco d'un sobre amb documentació; així com totes les fotografies que van ser obtingudes en aquesta ocasió pels fotògrafs d'aquest diari, en les quals es puguen veure els comportaments als quals es refereix la notícia.

També sol·licita a aquest director que identifique els autors del reportatge fotogràfic publicat en les edicions corresponents als dies 21 i 22 de novembre, per a prendre'ls declaració en qualitat de testimonis. D'altra banda, requereix als directors de la resta de mitjans que aporten el revelatge de fotografies originals que tinguen del dia 20 de novembre, i relatives als mateixos fets.

El magistrat indica que una vegada conste la identitat de les persones que hagen de declarar com a testimonis, se'ls cite perquè compareguen successivament en el tribunal el dia 12 de desembre a partir de les 11 hores. Aquest mateix dia, però a les 10 hores, es veurà el vídeo de les Corts i les diferents fotografies aportades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell