Política

Wert nega que busqui cap “batalla lingüística i social”

El ministre d'Educació acusa els partits catalans de crear un clima “artificial” de “confrontació”

Afirma que amb la reforma educativa el català té “com a mínim” el mateix tractament que el castellà

Diu que encara tingués la intenció d'atacar la llengua catalana “no seria possible”

CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA exigeixen la retirada de l'avantprojecte i acusen a Wert de voler fracturar la societat catalana

El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha negat aquest dimecres des del Congrés que la seva proposta de reforma educativa relegui el català ni busqui cap “batalla lingüística i social”. Segons Wert, lluny de fer una lectura acurada del projecte que ha presentat a les comunitats, els grups catalans fan “proclames” i han volgut crear un “clima artificial de confrontació” per motius polítics. També ha reiterat que la reforma busca que es compleixin les sentències i que català i castellà tinguin el mateix tracte. Ha fet aquestes manifestacions en resposta a les preguntes dels portaveus d'ERC, PSC, ICV i CiU a Madrid, que han exigit a Wert la retirada de l'avantprojecte de llei d'Educació acusant-lo de voler fracturar la societat catalana i advertint-lo que fracassarà en la seva “ofensiva”.

El diputat d'Esquerra Alfred Bosch ha advertit Wert que el poble de Catalunya “no serà mogut” i no aconseguirà “trencar-lo” per raons de llengua. “Ara perpetren aquest atemptat en contra d'un país sencer”, ha dit, però “davant tindran professors, alumnes, pares i tothom en defensa d'un model d'èxit”. “De quin planeta baixa?”, ha etzibat.

Bosch ha advertit Wert que ha “xocat amb un gegant” que és “una nació disposada a defensar els seus fills, la seva escola i el seu futur” i “ja n'hi ha prou de tonteries amb les llengües” perquè els nens catalans “saben el doble de llengües que qualsevol president espanyol”.

En aquest sentit ha recordat a Wert que la seva formació és la quarta formació política a Catalunya i “pretén imposar un decretàs”, però Catalunya “no acatarà aquest atemptat”. Al final de la interpel·lació de Bosch, el diputat Tardà ha desplegat el cartell de Keep calm and Speak Catalan (Estigues calmat i parla català).

En resposta a Bosch, el ministre ha assegurat que el govern espanyol no té “cap intenció” d'atacar l'escola en català i ha dit que, tot i que la tingués, “no seria possible”. Segons Wert, aquest no és el propòsit de la reforma i que el català té en el text “com a mínim” el mateix tractament que el castellà.

El ministre ha insistit que l'avantprojecte no pretén eliminar la immersió lingüística sinó “aconseguir” que es compleixi el que el Tribunal Constitucional “diu que ha de ser la manera d'aplicació” d'aquest model.

Per la part del diputat del PSC-PSOE Francesc Vallès ha demanat la dimissió del ministre Wert i l'ha acusat d'utilitzar el català com a element de “confrontació” afegint que li “costarà molt trencar la societat”.

Coscubiela: “Són talibans”

El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, ha afirmat que el seu projecte aposta per “l'adoctrinament” i la “uniformització” i proven de tractar els alumnes com a “clons” com a complement a la reforma laboral. Coscubiela ha recordat a Wert que a Catalunya “no existeix cap problema lingüístic a les escoles” i l'únic problema és la “obsessió” del PP per “utilitzar la llengua com a font de conflicte” i “per segregar els alumnes”.

El portaveu d'ICV ha afirmat que un projecte com aquest que “incentiva la segregació per sexes”, encarrega a l'Església “funcions d'adoctrinament” i “nega el dret a la llengua” és “propi d'un govern de talibans” que “pretén imposar la seva idea d'Espanya uniformada, catòlica i elitista”, però no se'n sortiran ni tan sols amb “un comissari de la FAES i un guàrdia civil en cada aula”.

El pitjor atac des del franquisme

Finalment, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat la “incapacitat per consensuar un pacte educatiu” i també ha afirmat que aquest projecte de llei és el “pitjor atac al català des de el franquisme, des de llavors no s'ha practicat tal ofensiva”.

Duran ha avisat al ministre que si intenta aplicar aquesta llei, es trobarà amb una “resistència activa per part de la societat, la societat civil i les institucions”, perquè la voluntat del poble català és “continuar amb la llei d'educació catalana”. Duran ha “lamentat” que al pati de l'escola la llengua que s'escolta més no és precisament el català. Wert ha respòs que “CiU està manipulant el poble de Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona