Política

Mas vincula els projectes “nacional i social” per poder construir un “país nou”

El president del govern apel·la a “l'esperit de superació” dels catalans per poder vèncer un moment que reconeix com “angoixant”

Artur Mas cita Salvador Espriu i la Catalunya “neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç” que anhelava l'escriptor

El president de la Generalitat ha fet aquest diumenge al vespre el tradicional discurs amb motiu del Cap d'Any. Artur Mas s'ha dirigit als catalans en una intervenció on ha vinculat directament el “projecte nacional” del futur de Catalunya al “projecte social” basat en el “benestar i la justícia”. El president ha lligat aquest conceptes i els ha considerat indestriables l'un de l'altre per poder construir el “país nou” que, segons ell, “volen la majoria de catalans”. Mas també s'ha referit a la difícil situació econòmica i ha augurat un 2013 que “no serà senzill”. En aquest sentit, ha apel·lat a “l'esperit de superació” dels catalans per poder vèncer un moment que reconeix com “angoixant”.

Amb la seva reelecció com a president encara fresca en la memòria, Artur Mas s'ha dirigit als catalans amb un discurs de poc més de cinc minuts i mig de durada. El missatge institucional d'aquest any ha girat, fonamentalment, al voltant de la situació econòmica i del futur polític de Catalunya. Mas ha admès que “molts catalans” tenen el desig de veure en l'any nou un país “que pugui exercir la seva plena llibertat i en la que tota la ciutadania pugui decidir lliurement i en pau el nostre futur com a nació”, però en cap moment ha esmentat la consulta sobre l'autodeterminació de forma explícita ni ha pronunciat la paraula independència.

Tot i això, el president ha posat en valor l'alta participació que hi va haver en les passades eleccions al Parlament. “És un signe clar de vitalitat i de compromís, i de maduresa democràtica. És una manera de dir que volem ser protagonistes del nostre destí, com a poble i com a societat, i que cadascú de nosaltres és una baula d'una cadena que té tot el sentit si hi som tots”, ha sentenciat Artur Mas.

Construir un país nou

En aquest sentit, ha interpretat el resultat electoral com el senyal que indica que “una majoria de catalanes vol construir un país nou”, i ha destacat que “el gran sentit d'un país nou és garantir el màxim benestar cívic, espiritual i material del seus ciutadans”. És, precisament per això, que Mas ha lligat directament les vessants política i social del futur de Catalunya i les ha considerat indissociables. “No hi ha projecte nacional sense projecte social i no hi ha projecte social sense projecte nacional. Benestar i justícia al costat de les llibertats nacionals. Aquesta ha estat, és i serà la lluita de tantes i tantes generacions de catalanes i catalans per al futur d'aquest país”, ha sentenciat el president.

Artur Mas no ha fet, en el seu discurs, cap referència directa als ajustos i retallades que el seu govern ha fet i podria fer en el proper any, però sí ha volgut parlar de la situació econòmica en un sentit global i de les “exigències i esperances” de 2012 i 2013.

De fet, s'hi ha referit en aquests termes recordant el seu mateix discurs de Cap d'Any d'ara fa dotze mesos. Així, tot admetent que encara “hi ha moltes incerteses, molts interrogants, molts problemes que s'amunteguen sobre les nostres taules”, ha considerat que cal que els catalans “procurem que l'exigència, la gravetat i la duresa dels temps actuals no malmetin ni enterrin la nostra esperança”.

En aquesta línia, ha fet una crida als ciutadans a perseguir els seus objectius. “Qui està disposat a lluitar, pot sortir-se'n o no, pot guanyar o pot perdre. Però qui no lluita, ja ha perdut”, ha assegurat, tot admetent que de cara als 2013 “gairebé tots intuïm que l'any nou no serà senzill”. Així mateix, el president de la Generalitat ha assegurat que no pot negar, a hores d'ara, “que la gravetat del moment és molt gran i preocupant; en alguns aspectes, fins i tot angoixant”. I per això ha apel·lat a empènyer cap endavant per sortir de la crisi econòmica. “Sé que les dificultats no es vencen amb resignació, sinó amb esperit de superació; que els obstacles no es salven amb falta d'esma, sinó amb empenta i determinació; i que els reptes no es superen amb indiferència, sinó amb compromís i també amb passió”, ha remarcat el president.

Artur Mas ha volgut citar enmig de la intervenció a Salvador Espriu i la Catalunya “neta i noble, culta, rica, lliure, desvetllada i feliç” que anhelava l'escriptor. I és que l'any vinent se celebra el centenari del naixement de l'autor. El president ha conclòs el seu discurs desitjant una bona entrada al 2013 als catalans i demanant que “procurem, entre tots, que l'any nou sigui una mica millor que el que ara acaba, i que els nostres propòsits, tant personals com col·lectius, arribin a bon port”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona