Política

El nombre de receptes cau un 21% i el govern recapta 45,7 milions en mig any

La despesa farmacèutica va baixar el 2012 de 242 milions, dels quals 110 són atribuïbles a l'euro sanitari

Per ara no es tornaran els diners als usuaris

El doble objectiu amb què es va crear l'euro per recepta s'ha complert, segons fonts del Departament de Salut: recaptació i baixada del nombre de receptes. Des del 23 de juny fins al 31 de desembre, el govern va ingressar 45,7 milions d'euros amb aquest concepte, que suposen prop de 7,6 milions d'euros mensuals. Tot i aquesta quantitat de diners, la realitat és que les previsions inicials no s'han complert –per poc–, ja que quan es va presentar es comptava que a finals del 2012 s'haurien ingressat uns 50 milions.

També s'ha aconseguit que es rebaixi el nombre de receptes, segons el departament dirigit per Boi Ruiz. En aquest període de sis mesos, el Servei Català de la Salut (Catsalut) ha expedit un 21% menys de receptes respecte al 2011, si bé en aquest temps també s'han començat a aplicar els nous copagaments farmacèutics decretats pel govern estatal. El 2011 el Catsalut va cursar 155 milions de receptes a Catalunya, que van suposar un desemborsament de 1.692 milions d'euros. Juntament amb els 600 milions que van costar els medicaments dispensats en hospitals, van portar a la deducció que un de cada quatre euros gastats en salut es destinen a pagar medecines.

Les mateixes fonts de Salut van explicar ahir que durant el 2012 es va tenir un estalvi respecte a l'any anterior de 242 milions, cosa que significa que s'ha gastat un 14,2% menys. D'aquests diners, segons el departament, uns 110 milions (un 6%) serien atribuïbles a l'euro per recepta. Les altres circumstàncies que han permès alleugerir la despesa estarien vinculades a mesures sobre els preus dels medicaments o a l'exclusió de prop de 400 fàrmacs del sistema.

S'estima que la retirada de l'euro els pròxims cinc mesos pot tenir una repercussió de 133 milions per a les arques de la Generalitat. De tota manera, a hores d'ara no es preveu tornar els diners que els usuaris han abonat en aquest temps. En tot cas, a partir de la resolució del recurs que ha presentat el govern s'estudiaran les mesures que es considerin.

Mig any de vida

L'euro per recepta va entrar en vigor el 23 de juny passat amb l'objectiu de finançar la sanitat pública i contribuir a un ús més racional dels medicaments. Els usuaris han hagut de pagar un euro per cada medicament que dispensat amb recepta en una farmàcia, amb un màxim de 61 euros anuals a partir del 2013 i de 36 el passat. En aquest mig any de funcionament, 405.624 pacients van assolir el llindar dels 36 euros. Els medicaments que costen menys de 1,67 euros en quedaven exempts (prop d'un 17%), així com 127.000 pacients, per raons sobretot socioeconòmiques. Les xifres també reflecteixen que 14,6 milions –el 32% dels diners recaptats– han estat abonats per un percentatge petit de població.

LES XIFRES

405.624
pacients
van assolir durant els sis primers mesos el llindar màxim de despesa, 36 euros per ciutadà.
242
milions
va baixar la despesa farmacèutica el 2012 , dels quals 110 són atribuïbles a l'euro sanitari, segons Salut.

LA DATA

23.06.12
és el dia
que va entrar en vigor el pagament de l'euro per recepta a Catalunya, acordat pel govern de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona