Política

Els farmacèutics, molestos pel “com”

El col·legi lamenta la incertesa creada sobre l'anul·lació de l'euro per recepta

Volen que se n'avaluï bé l'impacte

Els farmacèutics estaven ahir molestos per la manera com es van assabentar de la decisió del Constitucional. “El fet d'haver-ho de saber pels mitjans de comunicació està provocant molta incertesa en els usuaris, que no saben a què atenir-se. No saben si ja no es paga, si no es pagarà a partir de demà o demà passat, ni el perquè”, criticava Joan Calduch, tresorer del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

Calduch recordava que la paralització del cobrament de l'euro per recepta es produeix tan sols uns mesos després del trasbals que va suposar posar en marxa el sistema informàtic per implantar-lo. “Va ser un gran esforç en molt poc temps i per als farmacèutics, a més, que som els que estem de cara al públic, va suposar un desgast per la tasca de pedagogia amb tots els clients”, explicava Calduch, que recordava que després s'hi va afegir el copagament dictat per l'Estat, que “va confondre molt els usuaris”.

Pel col·legi, les dues mesures han tingut un impacte molt gran que encara no s'ha calculat bé. “En persones que cobren la renda mínima, en alguns casos ha suposat que han deixat de consumir medicaments que els havien receptat”, lamentava Calduch, que va demanar un estudi real del que han suposat els cobraments per poder avaluar la mesura objectivament. En tot cas, l'ens va admetre que era “molt previsible” la suspensió de l'euro per recepta i va recordar que deixar de cobrar-lo serà tan fàcil com “prémer un botó”.

Els sindicats ho celebren

Els sindicats van celebrar la decisió judicial. La secretària d'Igualtat i Polítiques Socials de la UGT, Raquel Gil, ho veia un “primer pas”, ja que recordava que el TC tan sols ha admès a tràmit el recurs del govern estatal, i demanava que “retiri definitivament” una taxa que “només ha fet augmentar la desigualtat”, perquè no té en compte la renda.

CCOO, en un comunicat, considera que l'impost és “il·legal” perquè vulnera la llei tributària i de taxes; injust i insolidari, perquè fa pagar als més vulnerables, i antidemocràtic, perquè no era en cap programa electoral. A més, l'acusa d'haver fet créixer la inflació fins al 3,6% a Catalunya, set dècimes més que la mitjana estatal. Altres col·lectius van aprofitar per reclamar la retirada de la mesura a la Comunitat de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona