Política

El PP tornaria a guanyar tot i la pèrdua de suports

Obtindria un 35% dels vots, i el PSOE, un 30,2%, segons el CIS

La corrupció és la quarta preocupació ciutadana

El PP guanyaria les eleccions espanyoles si se celebressin avui, amb un 35% de vot estimat –gairebé deu punts menys que en els comicis del 20-N–, tot i que el PSOE escurça distàncies i obtindria el 30,2% (4,8 punts de diferència respecte dels populars, contra els gairebé setze de fa un any).

Segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) difós ahir i realitzat entre el 4 i el 14 de gener –abans que esclatés el cas Bárcenas però quan ja es coneixia el desenllaç del cas Pallerols, que afecta UDC–, Izquierda Unida (IU) obtindria el 9,4% dels vots, seguida d'UPD, de Rosa Díez, amb el 6,8%, CiU (3,6%), ERC (2%) i el PNB (1,3 %). D'aquesta manera, UPD, IU i ERC pugen en intenció de vot respecte de les anteriors eleccions del 2011, el PNB es manté i CiU baixa. Segons l'enquesta, un 21,5% té decidit abstenir-se i un 19,7% no sap o no contesta.

L'estudi reflecteix que un 66% dels ciutadans jutja com a dolenta o molt dolenta la gestió del govern del PP, i un 69,3%, la del PSOE a l'oposició. Quant als líders dels partits, Rosa Díez és la més ben valorada, amb una nota de 4,33, mentre que Rubalcaba (3,40) supera Rajoy (2,81). Els partits polítics i la corrupció es mantenen com el tercer i quart problema per als ciutadans, segons el baròmetre del CIS de gener, mentre que l'atur i la situació econòmica continuen encapçalant la llista de les seves preocupacions.

Fort rebuig a les autonomies

redacció

Gairebé un 40% dels consultats pel CIS són partidaris d'un Estat espanyol amb un únic govern central i sense autonomies o bé amb autonomies, però amb menys poder. Així, un 24,2% prefereix liquidar les autonomies i un 14,5% les mantindria, però amb menys poder. La posició majoritària, però, és la de deixar les coses tal com estan, és a dir, un Estat amb comunitats autònomes tal com les coneixem (32,1%). A l'altra extrem, un 11% de ciutadans reclama comunitats amb més autonomia que l'actual i un 9,2% defensa que les autonomies puguin decidir si volen la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona