Política

L'ONU prepara més sancions contra el règim de Pyongyang

El Consell de Seguretat rebutja el test nord-coreà de forma unànime

Obama fa una crida a frenar la proliferació nuclear

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va començar a treballar ahir per augmentar les sancions econòmiques i polítiques aplicades al règim de Corea del Nord amb motiu del tercer test nuclear. Reunits ahir d'urgència a petició de Corea del Sud, que presideix precisament el consell, els membres de l'ens internacional van condemnar en els termes “més durs” les accions de Pyongyang i van anunciar que continuaran negociant en les pròximes hores per tal de formalitzar les noves sancions.

“El test suposa una clara violació de les resolucions internacionals i una amenaça a la pau i la seguretat globals”, va afirmar, des de la seu de l'ONU a Nova York Kim Sung-hwan, ministre d'Afers Estrangers sud-coreà. Kim va assegurar que el Consell s'ha posat a treballar per prendre “les mesures adequades” i no va obviar la coincidència en el temps entre la presidència de Corea del Sud del Consell de Seguretat i el test d'ahir. “Ara, però, només podem especular”, va dir.

“Tots els membres hem coincidit a mostrar el rebuig a un test que suposa una clara violació de les obligacions nord-coreanes”, hi va afegir l'ambaixadora dels Estats Units a l'ONU, Susan Rice, que va voler posar èmfasi en la unanimitat d'un Consell del qual la Xina és membre permanent. “Les accions de Corea del Nord només serveixen per empobrir la seva població. La nostra resposta serà forta”, va avançar Rice, que no va donar detalls de les possibles sancions i es va limitar a dir que abastaran diverses categories.

“Amenaça” als EUA

“El programa balístic de Corea del Nord és una amenaça a la seguretat dels EUA; per tant, continuarem fent els passos necessaris per defensar-nos nosaltres i els nostres aliats”, va afirmar el president nord-americà, Barack Obama, en un comunicat. No en va, abans de la “provocació” nord-coreana, Obama tenia previst fer una crida a frenar la proliferació d'armes nuclears en el discurs de l'estat de la Unió, pronunciat la darrera matinada. El president va condemnar l'actitud de Pyongyang i va avisar que un test nuclear només farà el règim de Kim Jong-un més aïllat.

Amb tot, Obama no va voler que el test centrés el discurs i va anunciar, alhora, la retirada de 34.000 soldats de l'Afganistan a principi del 2014.

LA FRASE

El tercer test nuclear de Corea del Nord és un acte altament provocatiu
Barack Obama
President dels EUA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.