Política

El govern insta Montoro a “tenir el coratge” de dir quins serveis públics s'han de tancar a Catalunya

Homs insisteix que el govern és “incapaç” d'elaborar uns pressupostos amb una retallada “impossible” com la que imposa Madrid

Assegura que tancant ‘ambaixades' no s'estalvien 4.000 milions d'euros

El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha reclamat avui al govern espanyol que tingui el “coratge” de dir quins serveis públics s'han de tancar a Catalunya per aconseguir retallar els 4.000 milions d'euros que implicaria complir el dèficit del 0,7% que estipula l'Estat.

Durant una visita institucional aquest dijous l'Ajuntament de Lleida, Homs ha insistit en què el govern és “incapaç” d'elaborar uns pressupostos per al 2013 amb una retallada “impossible” de més de 4.000 euros com la que “imposa” Madrid. Per això, ha explicat que ara per ara la tasca de l'executiu se centra en treballar “perquè això no passi o almenys amb la intensitat que el govern espanyol vol que passi”.

Pel conseller, “no es poden demanar impossibles quan govern i ajuntaments estan fent esforços molt evidents”. En aquest sentit, ha posat com exemple la situació a què es veu abocada Catalunya col·lectivament amb el deute de la Generalitat amb les farmàcies, amb el tercer sector o les retallades a funcionaris. Amb tot, ha advertit que si es mantingués l'objectiu de dèficit fixat “ens hauríem d'asseure i valorar totes les conseqüències que això pugui comportar”.

Per tot plegat, Homs ha instat l'Estat a “tenir el coratge de dir quina llista de serveis públics s'han de tancar” a Catalunya per tal que la Generalitat pugui complir amb les “imposicions a què ens obliguen”. “I això no ho fan. Quan els demanem que concretin aquestes imposicions que ens obliguen, què farien, s'escapen sempre i surten amb missatges populistes com parlar de tancar les ‘ambaixades'. Però tancar ‘ambaixades' no resol els 4.000 milions d'euros”, ha assegurat.

“Això és impossible i ho saben. Montoro sap que és impossible. Tenim en aquest sentit la convicció que això s'acabarà reorientant una mica, no sabem si molt o poc, però serà la diferència entre uns pressupostos que serien una catàstrofe, si s'imposen en aquests termes, o que siguin molt difícils”, ha argumentat.

La prioritat, relaxar l'objectiu de dèficit

Homs ha refusat respondre a la proposta del president d'ERC, Oriol Junqueras, d'accelerar la consulta sobiranista o convocar eleccions en cas que l'Estat no modifiqui l'objectiu de dèficit tot i que ha advertit que si es aquest es manté “s'hauran de prendre decisions”. El conseller ha defensat que la prioritat ara és evitar que es reclami aquesta reducció del dèficit.

“Estem d'acord amb Junqueras perquè així ho ha manifestat el president i el conseller d'Economia, i jo mateix com a portaveu, ja que amb unes retallades com les que ens imposa Madrid no som capaços de fer els pressupostos, per tant compartim el fons del que diu”, ha assenyalat.

Finalment, preguntat sobre si la Generalitat podrà pagar als farmacèutics, Homs ha assenyalat que no pot donar resposta precisa, igual que passa amb el pagament a les entitats del tercer sector, i ho ha relacionat també el dèficit que reclama Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona