Política

Sentència a favor de la paga extra de Nadal

Els treballadors d'Aigües de Mataró podran recuperar la part anterior al decret

Una sentència emesa pel jutjat social número u de Mataró obliga l'empresa pública Aigües de Mataró a tornar als seus treballadors una part de la paga extraordinària de Nadal que els va ser retallada en aplicació del reial decret 20/2012. En concret, el jutge considera que la companyia ha de retornar als empleats la part corresponent al sou meritat entre l'1 de juny i el 15 de juliol, quan va entrar en vigor la normativa estatal. La decisió suposa que els treballadors percebrien una mica més de la meitat d'una paga extra que els va ser retirada en aplicació de les mesures del govern de Rajoy per limitar la despesa pública.

En aquest sentit, el jutge fa seves les argumentacions d'un informe elaborat per la Defensora del Pueblo en què es recollia que l'aplicació del reial decret no era l'adequada perquè afectava el salari de tot un any i no pas els mesos compresos a partir del dia que el decret va ser vigent. El text especifica que “els treballadors demandants tenen dret a percebre la part proporcional sense que la norma pugui tenir efectes retroactius”.

Des del comitè d'empresa de la companyia d'aigües mataronina es concep la sentència com “una victòria en la defensa dels drets dels treballadors”. Els empleats van interposar la demanda el desembre passat, quan la companyia va argumentar que no podia aplicar el conveni col·lectiu perquè s'havia de fer efectiu el reial decret 20/2012. Es dóna el cas que la reclamació dels treballadors ja havia obtingut el suport del ple de Mataró arran d'una proposta de resolució presentada per ICV-EUiA i que van avalar el PSC, la CUP i PxC. CiU, que governa sol a la ciutat, i el PP hi van votar en contra.

L'Ajuntament, gestor d'Aigües de Mataró, pot recórrer contra la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Ahir, fonts del consistori van informar que no hi havia cap decisió presa en aquest sentit i que el govern municipal esperava a tenir a les mans la sentència per posar-la a disposició dels seus serveis jurídics i resoldre quines mesures cal prendre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.