Política

El jutge del cas Palau rebutja el recurs de CDC i manté el partit com a responsable civil a títol lucratiu

Josep Maria Pijuan confirma la fiança de 3,3 milions d'euros imposada a la formació

El magistrat considera assegura que hi ha “indicis sòlids” d'apropiació indeguda de diners del Palau de la Música i de tràfic d'influències per adjudicació d'obra pública a Ferrovial a canvi de comissions

El jutge del cas Palau, Josep Maria Pijuan, ha desestimat el recurs presentat per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) contra la seva declaració com a responsable civil a títol lucratiu en la causa. El magistrat considera que procedeix declarar la responsabilitat civil de CDC tant si es considera que el diner rebut pel partit era del Palau o de l'Orfeó Català, que contemplaria indicis d'un delicte d'apropiació indeguda, com si es considera que els fons “encobrien el pagament d'unes comissions” de Ferrovial a CDC per adjudicació d'obra pública, que comportaria tràfic d'influències. D'aquesta manera, el jutge confirma la fiança interposada al partit de gairebé 3,3 milions d'euros.

Pijuan va declarar responsable civil a títol lucratiu Convergència en una interlocutòria emesa el passat 18 de juliol que el partit va recórrer al considerar que no hi havia motivació; que no existien indicis de la participació lucrativa acordada a la interlocutòria, i que es vulnerava l'article 122 del codi penal.

El jutge també va imposar una fiança de gairebé 3,3 milions d'euros a la formació política. CDC va va presentar com a aval d'aquesta caució la seva seu al carrer Còrsega de Barcelona.

En una nova interlocutòria del 28 de març, el jutge considera que, fruit de la instrucció, hi ha indicis de desviament de diners dels comptes de l'Associació Orfeó Català i de la Fundació Privada Orfeó Català-Palau de la Música Catalana a CDC “mitjançant entregues opaques de diners en efectiu (2.314.495,21 euros) en el període 2002-2008”, i “mitjançant facturació falsa durant els anys 2007, 2008 i 2009 per les societats New Letter S.L. i Letter Graphic S.L. (982.583,80 euros)”.

Pijuan també assenyala que “existeixen indicis” que el partit va rebre de Ferrovial “sota l'encobriment de donacions que pel concepte de patrocini aquesta empresa va fer” al Palau. Uns diners que, segons el magistrat, “no obeïen a la llibertat del donant sinó al pagament de comissions per obra pública adjudicada” en què Fèlix Millet i Jordi Montull “van actuar com a intermediaris”.

De fet, el jutge assegura que “no es tracta de pures conjectures”, sinó de “raonables sospites que venen fonamentades en indicis sòlids i plurals”. Així, Pijuan inclou en l'escrit els indicis que apuntarien els presumptes desviaments de fons o els suposats cobraments de comissions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona