Política

Rajoy no veu “cap possibilitat” d'arribar a una entesa amb Mas

Argumenta que els acords necessiten cessions i que el president català no n'ha fet cap

Rebutja la consulta i insta el govern a intentar reformar la Constitució

Que el diàleg que hi pugui haver entre els presidents espanyol i català és i serà més de sords que una altra cosa sembla cada vegada més evident. Ahir Mariano Rajoy va tornar a allargar la mà a Artur Mas aprofitant la seva compareixença al Senat, però alhora va argumentar que per arribar a acords cal que hi hagi cessions per les dues parts, i que no n'hi ha hagut cap a l'altra banda de la taula de negociació. “No he vist cap cessió ni cap possibilitat que poguéssim arribar a una entesa”, va assegurar en resposta a l'expresident José Montilla, portaveu del grup de l'Entesa, que va recomanar al president espanyol que no s'“atrinxeri” en l'“statu quo” davant el debat català perquè podria veure's “desbordat pels esdeveniments”.

Rajoy també va dir que el repartiment del dèficit i la revisió del sistema de finançament són assumptes que requeriran un “acord unànime”, i, tot i l'apel·lació al diàleg i les acusacions a Mas de no cedir, també va tornar a rebutjar la possibilitat que es faci una consulta d'autodeterminació a Catalunya.

El president espanyol, aquest cop responent al senador convergent Josep Lluís Cleries, va dir que no estava d'acord amb el dret d'autodeterminació perquè, com ja havia argumentat abans-d'ahir, no vol “privar els catalans de la seva condició d'espanyols, de la seva història, del seu futur i de la seva pertinença a la Unió Europea”, i va instar els partidaris del dret a decidir, amb Mas al capdavant, a intentar impulsar una reforma constitucional a les Corts. Ara bé, quan això es produeixi, si es dóna el cas, el president espanyol ja va avançar que ell defensarà “que a Catalunya en els últims 30 anys li ha anat molt bé, que ha augmentat el progrés i el benestar, que ha tingut més autogovern que mai, que són moltíssimes més les coses que ens uneixen que les que ens separen”.

D'altra banda, el govern espanyol va desmentir ahir que el Centro Nacional de Inteligencia (CNI) tingui un pla per aturar el procés independentista a Catalunya com ha publicat aquesta setmana la revista Interviú.

LES FRASES

Preguin les decisions que tenen dret a prendre i plantegin el tema si volen a les Corts
Mariano Rajoy
president del govern espanyol
Que la Constitució, que ho permet, sigui l'espai perquè Catalunya manifesti la seva sobirania
Josep Lluís Cleries
portaveu del grup de ciu al senat
No actuï a la defensiva. Els problemes no desapareixen pel fet de no anomenar-los
José Montilla
portaveu de l'entesa catalana de progrés al senat

Montoro nega cap tracte de favor a Catalunya

Cristóbal Montoro va dir ahir, també al Senat, que el govern espanyol no penalitzarà les administracions públiques que compleixin l'objectiu de dèficit, sinó “més aviat al contrari, hi haurà el major reconeixement”, informa ACN. Segons el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, l'executiu estatal treballarà per “l'equilibri, per la sensibilitat entre les comunitats autònomes i per trobar la sortida a la crisi”.

Montoro responia així a una pregunta del grup mixt, que denunciava un suposat tracte de favor a les autonomies que incompleixen l'objectiu de dèficit, amb referència a Catalunya. El senador que va formular la pregunta, Isidro Martínez, de Foro Asturias, va afirmar que “amb Zapatero el sistema de finançament era una subhasta, però amb Rajoy s'ha convertit en una timba amb les cartes autonòmiques marcades” basada a “donar més a qui més gasta” en virtut “d'una pràctica inconstitucional i insolidària”. Montoro va replicar que el debat requereix “serenitat i racionalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES
estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona