Política

El CAR que dóna les medalles a Espanya el paga Catalunya

El deute L'Estat deu entre 5 i 10 milions d'euros al govern català per la gestió del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat, on s'entrenen i viuen els millors esportistes olímpics catalans i espanyols retallades selectives Tot el sector esportiu veu rebaixades les seves ajudes menys la candidatura olímpica de Madrid als Jocs del 2020

El deute de Madrid manté l'esport català en una situació límit


El govern retallarà un
60% els ajuts a les federacions


Fa unes setmanes, el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), David Moner, i presidents i representants de 66 de les 67 federacions catalanes van fer un acte conjunt per escenificar el seu profund malestar per la retallada de les ajudes d'aquest 2013, que, tot i que no és definitiva, s'acostarà al 60%, segons els ha anunciat el secretari general de l'Esport, Ivan Tibau.

La resposta del govern no es va fer esperar. El seu portaveu, Francesc Homs, va revelar que el govern espanyol deu al català 5,4 milions que corresponen al Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. Per aquest 2013, la xifra a pagar hauria de ser de 2,5 milions, però el govern tem que aquests diners tampoc arribin, tot i que al centre s'entrenen bona part de les grans figures de l'esport espanyol.

Des que el president, Artur Mas, va inaugurar el nou mòdul del CAR –un centre de gestió compartida–, el gener de l'any passat, la Generalitat ha hagut de pagar la major part de les factures. Tot i el deute de Madrid, l'eficiència de les instal·lacions va quedar demostrada en els Jocs Olímpics de Londres. La major part dels medallistes espanyols –tot l'equip de natació sincronitzada, les noies de waterpolo, Mireia Belmonte, Joel González i Brigitte Yagüe– van resultar ser esportistes que viuen o s'entrenen al centre de Sant Cugat, mentre que el rendiment d'altres esportistes d'instal·lacions d'alt rendiment, per exemple la de Madrid, va ser més aviat mediocre.

Tot i que els èxits de l'equip espanyol van ser finançats en bona mesura pel govern català, es va donar la paradoxa que el mateix secretari general de l'Esport, Ivan Tibau, va ser menystingut pel Comitè Olímpic Espanyol durant els Jocs en les celebracions dels èxits dels esportistes catalans.

Després de la cita olímpica, el director del CAR, Joan Fontseré, va denunciar a El 9 Esportiu que el deute del govern espanyol superava els 10 milions en concepte d'inversió i despeses corrents dels dos anys anteriors.

El govern català, tot i tenir problemes financers més greus que l'espanyol, ha hagut de gestionar la instal·lació fent mans i mànigues, mentre que la glòria per les medalles olímpiques era celebrada amb joia pel COE i el Consell Superior d'Esports espanyol.

La retallada a les federacions espanyoles també recaurà, en més o menys percentatge, sobre les federacions catalanes, incapaces ja de mantenir la seva activitat. La pressió dels últims anys del govern i les federacions catalanes per aprovar a Madrid una llei de mecenatge que ajudi les empreses a invertir en l'esport aficionat i professional no ha estat escoltada ni pels governs del PP ni pels del PSOE.

Mentrestant, la candidatura olímpica de Madrid pels Jocs del 2020 continua el seu camí sense cap retallada. Entre el govern de l'Estat, el de la comunitat autònoma i l'Ajuntament s'han compromès a aportar al comitè organitzador un mínim de 1.500 milions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona