Política

Homs busca empara en el marc europeu davant una democràcia que “trontolla”

Denuncia l'atac a la llibertat d'expressió que suposen la decisió del TC i el cas Ponsatí

Apel·la a la UE i al cos consular per obtenir garanties democràtiques

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va buscar empara ahir en les institucions europees per fer front als atacs a la “llibertat d'expressió” que segons ell suposen tant la suspensió pel TC de la Declaració de Sobirania del Parlament com la retirada d'una beca Príncep d'Astúries a la Universitat de Georgetown a la professora Clara Ponsatí per haver defensat tesis sobiranistes. “No hi ha democràcia si no és possible plenament la llibertat d'expressió”, va constatar en la inauguració d'una exposició sobre els drets comunitaris al Museu Marítim amb motiu del Dia d'Europa, davant les autoritats europees a Barcelona i una àmplia representació del cos consular. Per ell, els dos casos coneguts els últims dies són “greus” perquè “limiten l'exercici real” d'aquest dret i demostren que “a vegades a Espanya la democràcia trontolla”. “A quants països d'Europa un tribunal suspèn una resolució purament política d'un Parlament?”, exemplificava.

El conseller espera trobar en el marc europeu la “garantia democràtica” que “a vegades” diu que no sap trobar “en altres àmbits”, en referència és clar a l'Estat espanyol. “Esperem que aquests valors il·luminaran el camí que Catalunya ha decidit encetar”, destacava per tancar un discurs d'encès to europeista, en què va destacar que aquesta, des dels seus orígens, ha estat la principal vocació del Principat, que mai ha mostrat “cap fissura” en el seu compromís per la construcció europea. Des que l'Estat va ingressar a la CEE el 1986, exemplificava Homs, “Catalunya ha aportat més a Europa que en sentit contrari”, especialment en el terreny econòmic, en què és “contribuent neta”. En concret, segons les seves dades, per cada euro que hi ha aportat han tornat 58 cèntims –i menys encara des del 2007, quan es van acabar alguns fons–, una aportació que ha fet i continuarà fent “amb molt de gust”, i que segons ell és “la mostra inequívoca” del compromís català.

LES FRASES

Hi ha dos exemples greus en les últimes hores que demostren que, a vegades, la democràcia trontolla a Espanya

LA XIFRA

58
cèntims
han tornat a Catalunya des del 1986 per cada euro aportat a la Unió Europea, segons dades del govern.
A Europa, hi som per convicció, i l'únic que n'esperem és empara democràtica. Per això hi creiem
Francesc Homs
conseller de la presidència

El director d'Antifrau veu “difícil” la valoració del TC

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, va assegurar ahir que “difícilment” el Tribunal Constitucional (TC) pot entrar a valorar una resolució política del Parlament que no constitueix cap llei. En una conferència en el fòrum Primera Plana, organitzat per El Periódico de Catalunya, De Alfonso es va referir així a la decisió del Constitucional de suspendre la declaració sobiranista aprovada pel Parlament.

Després de precisar que no podia pronunciar-se sobre l'acord adoptat pels membres del tribunal perquè no l'havia llegit, De Alfonso va afirmar que, en tot cas, la resolució del Parlament de Catalunya o de qualsevol altra cambra legislativa “no deixa de ser una declaració” que no té rang de llei.

Per aquest motiu, Daniel de Alfonso, que en la seva intervenció va expressar el màxim respecte pels membres de l'òrgan judicial, va opinar que “difícilment” el TC pot entrar a valorar la resolució de sobirania aprovada per la cambra catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries