Política

La comunitat educativa, indignada pels escassos retocs a la reforma Wert

Entitats cíviques, sindicats i associacions de pares fan una crida a desobeir la LOMQE

La llei fiscalitza els continguts acadèmics i eleva l'estatus de la religió

La comunitat educativa va tornar a alçar la veu ahir, per enèsim cop, contra la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMQE). Les entitats en defensa del català, els sindicats i les associacions de pares consideren una burla els retocs que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha introduït a l'esborrany de la llei, especialment el fet que l'Estat pagui una escola privada als pares que vulguin que els seus fills siguin escolaritzats en castellà per després recuperar els diners a càrrec de les transferències a la Generalitat.

La plataforma Somescola.cat, que aplega les principals entitats educatives de Catalunya, va fer una crida a la insubmissió a la LOMQE per evitar la “destrucció” del model escolar català. L'entitat denuncia que la coneguda com a llei Wert és un atac a l'autogovern que pretén homogeneïtzar continguts i malmetre la immersió lingüística en català, un model d'“èxit” que s'aplica des de fa tres dècades. Somescola va instar totes les escoles i els instituts del país a mostrar el rebuig a la LOMQE amb l'exhibició de cartells amb el lema “Per un país de tots, l'escola en català”.

La Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) també va reaccionar de seguida a l'aprovació de la llei Wert, una norma que consideren innecessària i “del tot aliena a criteris democràtics, ja que ha estat tramitada sense cap tipus de consens i totalment d'esquena a la comunitat educativa”. Segons la Fapac, la LOMQE no només “no millora el funcionament de l'escola pública, sinó que és contrària al seu esperit, a més de suposar un atac a la immersió lingüística”.

En el mateix sentit es van pronunciar els principals sindicats de l'ensenyament, que ahir mateix van participar en diverses concentracions de protesta davant les seus del Partit Popular (PP) arreu de Catalunya.

A banda de la immersió en català, les entitats educatives denuncien el control dels continguts que el govern espanyol pretén imposar en atribuir-se la potestat de dictar el 100% de les matèries troncals, com per exemple la història, que controlaran a través de revàlides d'àmbit estatal. També és objecte de crítiques el nou estatus de l'assignatura de religió, que passarà a ser avaluable, la supressió d'història de la filosofia i la separació dels alumnes de quart d'ESO en dos itineraris diferenciats: un per als que estudiaran el batxillerat i un altre per als qui optin per la formació professional (FP).

La nova llei educativa també suprimeix les proves d'accés a la universitat, més conegudes com a selectivitat, que seran substituïdes per una prova específica de cada universitat, en la qual no caldrà acreditar el coneixement del català. Les universitats catalanes s'han posat d'acord, però, a fer una prova comuna de català perquè tots els estudiants tinguin un nivell adequat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La CUP recorda Puigdemont que necessita el PSC per a ser investit: “No vengui fum”

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver recuperat el control sobre el bastió ucraïnès en el Donbass

barcelona
guerra a gaza

Gaza supera les 35.700 víctimes mortals després d’últims atacs israelians

barcelona
Política

El TSJC reactiva el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O

barcelona
Pròxim Orient

Eslovènia anuncia que també reconeixerà Palestina aviat

Barcelona
tribunals

Suspenen un altre judici a dos manifestants i a quatre agents per la llei d’amnistia

barcelona
Alemanya

Els ultres d'AfD veten les aparicions del seu líder a les europees

barcelona
política

Els crítics d’ERC impulsaran una candidatura “de renovació”

barcelona
política

Asens descarta ara que els comuns fixin línies vermelles a Illa amb el Hard Rock

barcelona