Política

MURIEL CASALS

PRESIDENTA D'ÒMNIUM CULTURAL

“El concert servirà per consolidar tot el procés”

“Serà una comunió de moltes persones. Tots junts estarem practicant i reivindicant la democràcia”

“Des d'un punt de vista polític, estem més a prop que mai d'avançar cap a la independència de Catalunya amb democràcia i pacíficament”

“La consulta és una manera de posar fi al conflicte amb l'Estat espanyol”

El mosaic és un ritual. La suma de moltes unitats dóna una unitat gran que ens uneix a tots

El mes de juliol del 2010, Òmnium Cultural va organitzar una de les manifestacions més massives que hi ha hagut mai a Catalunya. Ara ha afrontat un altre repte: el Concert per la Llibertat. La màxima dirigent de l'associació, Muriel Casals, explica els detalls de l'esdeveniment i també opina sobre el moment polític que viu el país.

Com es va gestar la celebració del festival?
La idea neix a través del concert per la sida que es va fer al Palau Sant Jordi l'any passat. Es va comprovar que causes tan nobles com aquella tenien èxit, i això va fer pensar que es podia fer servir una fórmula semblant amb el dret a decidir.
Quins objectius persegueix el Concert per la Llibertat?
Està molt pensat per carregar les piles, donar-nos moral i demostrar als nostres amics, veïns i al món una exhibició de força i de capacitat d'organització i convocatòria. També es pensa en la gran acció de la cadena humana que es farà per la Diada. Són dues activitats amb continuïtat i inserides en el procés polític, que té un pas important, que és l'exercici de la democràcia i la convocatòria d'un referèndum. Volem contestar a a pregunta clau de quina relació volem tenir amb Espanya i quin és el lloc que volem ocupar a Europa.
Sempre es va pensar en el Camp Nou com a escenari?
Sí, perquè sempre hi ha hagut uns referents importants, com ara aquell concert de la Crida del 1981. Va haver-hi molta solidaritat per poder realitzar aquell acte i tres persones de la junta del Barça –Amadeu Bagués, Jaume Carner i Raimon Carrasco– també hi van jugar un paper molt destacat.
Què es trobarà la gent que vagi a l'estadi?
Es trobarà una multitud de persones catalanes, i també no catalanes, que desitgen viure una tarda i un vespre en comunitat. Serà una comunió en què tots junts estarem practicant i reivindicant la democràcia. Tot plegat en un ambient festiu i de música i on es veurà l'orgull d'un país on hi ha artistes tan bons. Serem molts. Cadascú de nosaltres som pocs, però al costat dels altres donem un resultat molt gran. Cada granet de sorra fa una platja.
El concert ha d'anar més enllà de ser un simple símbol?
Volem que sigui un pas endavant. Aquest dia ens direm que sabem cantar, sabem escoltar, que estimem el nostre país... Tot això es fa amb un ritual i un dels més normals entre els éssers humans és el concert.
La cita d'avui i la cadena humana serviran per accelerar la transició cap a la consulta?
Ara, més que accelerar, estem consolidant la idea de fer el referèndum el 2014. Les coses importants no s'han de fer amb precipitació, però sí amb una certa celeritat. Hem estat madurant molt des del 2010 (...) Per què tenim aquesta urgència? Perquè s'està generant una situació de conflicte entre les institucions catalanes i espanyoles. La consulta és una manera de posar fi al conflicte.
Una de les imatges d'avui serà el mosaic d'El Punt Avui amb la consigna ‘Freedom Catalonia 2014'.
És un ritual claríssim. Tots sabem quina és la nostra senyera, però volem fer-la pública cadascun de nosaltres. La suma de moltes unitats dóna una unitat gran que ens uneix a tots.
Aquestes setmanes s'estan sentint moltes opinions sobre quan s'ha de celebrar el referèndum. En quin moment creu que ens trobem del trajecte?
Des d'un punt de vista polític, estem més a prop que mai d'avançar cap a la independència amb democràcia i pacíficament. Som un producte més del que està passant el segle XXI. Antigament, els estats es formaven per guerres, casaments de reis, herències i ara es formen per la voluntat democràtica dels pobles. El nostre procés no és tan diferent d'altres que han passat a Europa. Fem història de Catalunya i d'Europa.
Un cop fet el concert i també la cadena, cap on se centren els esforços d'Òmnium?
Tenim seus a tot el país i ens adonem que hi ha diferències. Hi ha llocs on la majoria a favor del sí és clara, i n'hi ha d'altres, on viu una quantitat important de gent, en què s'ha de fer molta feina. Se'ls ha d'explicar que poden participar de l'aventura de construir un país i deixar-los clar que es respectaran els drets i les identitats de tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles III reprendrà aquest dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona