Política

Sáenz de Santamaría diu que Rajoy ja s'ha explicat prou

Presumeix d'un govern “amb una àmplia estabilitat política” tot i l'escàndol del cas Bárcenas

El país helvètic comunica el bloqueig de 17,5 milions de l'extresorer del PP

Localitzen cinc comptes més a Caixa Bank

“El govern gaudeix d'una àmplia estabilitat política i d'una indubtable iniciativa política”, va voler destacar ahir la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, quan li van preguntar com està afectant el cas Bárcenas a l'executiu.

I és que aquest cop la vicepresidenta no va poder evitar respondre a les preguntes dels periodistes sobre aquest tema escudant-se que no parla de qüestions judicials, a causa de les últimes informacions vinculades al cas. De la mateixa manera que han fet durant tota aquesta setmana diversos membres de l'executiu, Sáenz de Santamaría va defensar l'honestedat de Mariano Rajoy i va assegurar que té el “suport” i la “confiança” de tot el seu equip. Igual que la direcció del PP, la vicepresidenta del govern espanyol va defensar que Rajoy no comparegui al Congrés per donar explicacions. Segons va dir, el president espanyol ja ha donat prou explicacions sobre aquest tema.

L'oposició reclama la compareixença de Rajoy arran de les informacions publicades diumenge passat al diari El Mundo sobre el presumpte finançament il·legal del PP i l'aparició del primer original de l'extresorer del partit, en el qual figuren presumptes sobresous a Rajoy en la seva etapa de ministre incompatibles per llei amb el seu sou. Aquests sobresous s'entregaven amagats en una capsa de cigars. Tot i ser informacions d'aquesta setmana, Sáenz de Santamaría creu que són fets “idèntics” sobre els quals està donant explicacions des del gener.

Demana perdó

La vicepresidenta va evitar respondre si el PP havia de demanar disculpes per haver tingut durant anys com a tresorer un “delinqüent”, tal com alguns membres del partit qualifiquen Bárcenas. En concret, la pregunta feia al·lusió a la intervenció de dijous al Congrés del portaveu parlamentari del PP, Alfonso Alonso, que va admetre que l'extresorer del seu partit és un “delinqüent”. La número dos de Rajoy en el govern, però, va evitar respondre escudant-se, ara sí, que aquest tema pertany a l'àmbit parlamentari i no correspon a l'executiu fer-ne cap valoració.

Mentre Rajoy continua blindat i en silenci, la part judicial aporta dades noves. Ahir el Servei de Prevenció del Blanqueig de Capitals (Sepblac) ha detectat cinc comptes bancaris més de l'extresorer del Partit Popular a l'entitat Caixa Bank.

En aquests dipòsits, que se sumen a la dotzena que ja es van localitzar durant la instrucció del cas a l'Estat espanyol, Suïssa i els Estats Units, s'han dut a terme nombrosos moviments de diners en els últims anys, quan Bárcenas ja estava sent investigat.

Fonts de Caixa Bank van explicar que els comptes estaven oberts a Caja Navarra, una de les entitats que es van integrar a Banca Cívica, la qual posteriorment es va fusionar amb La Caixa per donar lloc a Caixa Bank.

Prova cal·ligràfica

El magistrat ha ordenat el bloqueig d'aquests dipòsits i dilluns, a més de contrarestar amb l'extresorer la veracitat dels últims documents –dels quals ha ordenat una prova cal·ligràfica–, l'interrogarà per aquests nous comptes. D'altra banda, Suïssa va comunicar ahir al jutge que té bloquejats 17,5 milions d'euros de Luis Bárcenas.

LA DATA

15.07.13
Bárcenas
ha estat citat a declarar davant el jutge el mateix dia que Rajoy ha de comparèixer en roda de premsa.

Diego Torres es nega a declarar per delicte fiscal

Diego Torres, exsoci d'Iñaki Urdangarin a l'Institut Nóos, va arribar ahir passades les deu del matí al jutjat de Palma per declarar per quarta vegada davant el jutge José Castro. Aquest cop, sobre un nou delicte fiscal per un presumpte frau en l'IRPF el 2007. Però Torres, que va anar a la cita acompanyat del seu advocat, es va acollir al dret de no declarar, de manera que va abandonar els jutjats vint minuts després sense haver declarat ni haver entregat cap document al jutge. L'exsoci d'Urdangarin havia estat citat pel jutge després que l'Agència Tributària li hagués enviat un informe, segons el qual Torres va pagar a Hisenda 49.832 euros de l'IRPF el 2007, quan en realitat n'hauria d'haver pagat 772.005. A preguntes dels periodistes, Mario Pascual Vives, advocat d'Urdangarin, va respondre que estudia la possibilitat que li va donar el jutge en la interlocutòria que va citar Torres que el duc pugui demanar una altra compareixença un cop es coneguin els últims informes d'Hisenda. Tenint en compte que només fan al·lusió a Urdangarin i ja va ser interrogat, el jutge deixa a “la seva discreció” que pugui demanar una altra compareixença.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat del Vallès

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“Falta ambició i no som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS
Veneçuela

El Senat espanyol insta a reconèixer Edmundo González com a president veneçolà

Barcelona
Pròxim Orient

L’Assemblea General de l’ONU exigeix a Israel la fi de l’ocupació de Palestina

Barcelona
Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona